Na sos pomidorowy:
- 6 pomidorów
- 50 g masła
- 100 ml wywaru z jarzyn
- 100 ml białego wina Gallo Family Chardonnay
- 10-12 listków bazylii
Na sos pesto:
- 50 g bazylii
- 25 g orzeszków piniowych
- 25 g zielonej pietruszki
- 20 ml śmietany
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek (ilość potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- sól, pieprz do smaku
Na farsz:
- 450 g sera ricotta
- 50 g tartego parmezanu
- 2 żółtka
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonannia:
- Pomidory obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać białe wino i odparować, następnie uzupełnić wywarem z jarzyn. Dusić na wolnym ogniu; gdy składniki połączą się i zgęstnieją, dorzucić pokrojoną w paski bazylię. Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie zmiksować.
- Osobno przygotować sos pesto: dokładnie zmiksować wszystkie składniki, regulując gęstość, dolewając odpowiednią ilość oliwy.
- Składniki farszu utrzeć na kremową masę.
- Usmażyć naleśniki według przepisu na ciasto podstawowe, posmarować je sosem pesto, następnie farszem z ricotty.
- Uformować roladki, polać roztopionym masłem i piec w temperaturze 190ºC przez 5 minut.
- Przed podaniem każdy naleśnik przekroić na pół, doprawić sosem pomidorowym i świeżą bazylią.
Katarzyna Likus, „Kuchnia najlepsza pod słońcem”, Edipresse Polska SA, Warszawa 2004.