Rzodkiewki to jedne z najwcześniejszych nowalijek, kojarzą nam się z początkiem wiosny, kiedy to przypada szczyt rzodkiewkowego sezonu. Najczęściej jemy je jako składnik kanapek lub sałatek, lubimy je również chrupać między posiłkami. Są bardzo zdrowe i przede wszystkim pyszne! Zobacz 8 ciekawostek na temat rzodkiewek, które wybrałyśmy specjalnie dla ciebie!
8 faktów o rzodkiewce
- Pomimo że w ogóle nie wygląda, jest spokrewniona z kalafiorem i brokułem. Jej kuzyni wcale nie są do niej podobni!
- Nie musi być różowa. Występuje także w dwóch innych wersjach kolorystycznych - białej i czarnej.
- Działa moczopędnie. To właśnie dlatego zaleca się jej spożywanie np. tym osobom, które mają kłopoty z układem moczowym.
- Była przysmakiem... faraonów. Wydaje się to nam bardzo dziwne, ale rzodkiewka naprawdę pochodzi z Egiptu. Uwielbiali ją ówcześni władcy!
- Nie musisz jeść jej na surowo. Chociaż utarło się zwyczajowe spożywanie rzodkwi niepoddawanej żadnej obróbce, można ją także dusić lub gotować. Będzie równie smaczna!
- Jest zbawienna dla naszej fryzury. To warzywo wpływa korzystnie na... porost włosów.
- Można zjadać jej liście. Zazwyczaj ze smakiem jemy różowo-białe kulki, a liście wyrzucamy. Niewiele osób wie o tym, że one także nadają się do spożycia! Polecamy zwłaszcza jako składnik sałatek.
- Rośnie również dziko. Wprawdzie wyłącznie w Chinach, ale niegdyś występowała także w innych regionach.
Zobacz też przepisy na pyszności z rzodkiewką:
Sałatka z ziemniakami i rzodkiewką - przepis
Wiosenna sałatka z pora, jajka i rzodkiewki
Hot dog z rzodkiewką - przepis
Wiosenna sałatka z pora, jajka i rzodkiewki
Hot dog z rzodkiewką - przepis