Śniadanie Wielkanocne
Przy śniadaniu wielkanocnym tradycyjnie spotyka się cała rodzina, dzielimy się jajkiem, składamy sobie życzenia. Jako najbardziej uroczysty posiłek w czasie świąt śniadanie jest obfite. Serwujemy jajka, wędliny – pasztet, szynkę, bekon, kiełbasę, smażone potrawy. Ich smak najlepiej zaakcentują czarne herbaty z Cejlonu, Kenii, mieszanki afrykańskie, np. Irving Daily Classic.
Świąteczny obiad
Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. Serwując różne dania warto podać herbatę pokreśli ich smak:
- smak mięsa drobiowego najlepiej komponuje się z herbatą jaśminową (np. Irving Zielona Jaśminowa)
- smak dziczyzny, w tym świątecznego królika, zaostrzą również herbaty jaśminowe (np. Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), a także Earl Grey (np. Irving Earl Grey) i mieszanki herbat czarnych z Kenii (np. Irving Daily Classic)
- tradycyjne dania z wołowiny lub cielęciny doskonale skomponują się z herbatami białymi i zielonymi, np. Irving Zielona, Irving Melonowo-Śliwkowa
- do ryb warto podać herbaty zielone, np. Irving Zielona Cytrynowa
- do potraw pikantnych najlepsze będą herbaty: jaśminowa (Irving Oriental Gardens z płatkami jaśminu i pomarańczy), zielona (Irving Zielona Miętowa), mieszanki herbaty cejlońskiej.
Wielkanocne baby i mazurki
Smak wybornych ciast – bab wielkanocnych i mazurków najlepiej podkreślą szlachetne mieszanki herbat czarnych, np. Irving Tea Cocktails Poziomki z nutą Wanilii, Irving Oriental Gardens z płatkami kwiatów.
Po jedzeniu warto jest wypić filiżankę zielonej lub białej herbaty, które wspomagają trawienie, np. Irving Zielona lub Irving Biała.