Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- sól
Na farsz:
- 25 dag gotowanych krewetek
- 25 dag mielonej wieprzowiny
- zielony ogórek
- 5 dag marynowanego imbiru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierożki z krewetkami!
- Składniki nadzienia posiekaj i wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Z mąki, wody i szczypty soli zagnieć gładkie ciasto.
- Rozwałkuj cieniutko.
- Z ciasta wykrawaj metalową obręczą koła o średnicy około 8 cm.
- Na każdym placku połóż łyżeczkę farszu i całość zlepiaj w sakiewkę.
- Pierożki gotuj na parze około 8 minut.
- Podawaj z ulubionym chińskim sosem, np. słodko-kwaśnym, sojowym.