Zadanie z pozoru wydaje się proste - wrzucić pączki lub faworki na rozgrzany tłuszcz i czekać na pyszny efekt. Czy to na pewno wystarczy?
fot. Fotolia
Z usmażeniem idealnych pączków i faworków mamy niekiedy spory kłopot - albo pochłaniają zbyt wiele tłuszczu, albo mają kiepską konsystencję... Wystarczy jednak kilka prostych metod, aby usmażyć wspaniałe pączki i faworki!
Jak usmażyć idealne pączki?
- 1. Do przygotowania pączków użyj mąki krupczatki. To zapewni im idealną konsystencję!
- 2. Pączki powinny być smażone na oleju rzepakowym.
- 3. Do ciasta dodaj odrobinę spirytusu, który zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu.
- 4. Usmażone pączki odsączaj na papierowym ręczniku, dzięki temu nie będą zbyt tłuste.
Jak usmażyć idealne faworki?
- 1. Do ciasta na faworki dodaj trochę spirytusu, dzięki czemu wchłoną mniej tłuszczu.
- 2. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, aby miało optymalną konsystencję. Przestrzegaj więc następujących wskazówek - ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie. Następnie odłóż je na 45 minut (owinięte folią). Nie wkładaj go do lodówki, temperatura powinna być pokojowa! Po upływie 45 minut ciasto energicznie wałkuj i gnieć przez 15 minut. Ponownie zawiń je w folię i znowu odłóż na 45 minut - tym razem do lodówki.
- 3. Usmażone faworki odsączaj na papierowym ręczniku.