Świąteczny barszcz czerwony

Nieodłączny element wigilijnego menu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Świąteczny barszcz czerwony
Fotolia
Czas wykonania: 80 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1/5 selera
  • pół pietruszki
  • pół pora
  • 5 grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • ok. 1 kg buraków
  • ząbek czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • pieprz
  • przyprawa maggi
  • 1,5 l wody
  • przyprawa do zup
  • łyżka masła
Barszcz czerwony - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Warzywa pokrój drobno i podsmaż na maśle.
2. Obierz buraki i pokrój.
3. Dodaj buraki do pozostałych warzyw. Dodaj także przyprawy (wszystkie wymienione w przepisie, poza pieprzem).
4. Zalej wodą i gotuj przez godzinę.
5. Wyjmij wszystkie warzywa (buraki również).
6. Przecedź barszcz przez sitko.
7. Dopraw pieprzem.
8. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/2 lata temu
ciekawe jaki kolor ma ten barszcz, o smaku nie wspomnę. to pisał ktoś bez znajomości gotowania, albo neptyk.
/2 lata temu
barszcz czerwony można też doprawić odrobiną soku z cytryny, zyska kwaskowaty smak!
/2 lata temu
barszcz czerwony powinien gościć na każdym stole w święta!