Składniki:
- 25 dag mąki
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- żółtko
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- twarda marmolada
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Zobacz przepis na świąteczne ciasteczka z marmoladą! Mogą stanowić miły dodatek do bożonarodzeniowych upominków!
- W misce wymieszaj szybko mikserem: masło, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, żółtko i sok z cytryny.
- Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć.
Ciasteczka betlejemskie - przepis
- Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj za pomocą foremek ciasteczka.
- W co drugim ciasteczku wytnij dodatkową, mniejszą foremką dziurkę.
- Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż na niej ciastka.
Jak zrobić ciasteczka na choinkę?
- Piecz 8-10 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudź.
- Pełne ciasteczka posmaruj marmoladą i przykryj ciasteczkami z dziurką. Lekko dociśnij.
- Posyp cukrem pudrem.