Schab po góralsku

Tradycyjna polska świąteczna pieczeń
/ 21.12.2009 12:17

Przygotowanie 20 min * pieczenie 55 min * 1 porcja – ok. 235 kcal

Składniki na 10 porcji:

- 1,5 kg schabu
- 2 cebule
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- estragon
- 2 łyżki smalcu
- 100 ml bulionu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Schab umyj, przelej wrzątkiem, osusz, natrzyj solą, pieprzem i estragonem, skrop sokiem z cytryny. Obłóż plastrami cebuli. Wstaw na 4 godziny do lodówki.

2. Brytfannę wysmaruj smalcem, włóż do niej mięso, obłóż resztą smalcu, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C na 15 minut.

3. Mięso posmaruj musztardą, skrop bulionem. Piecz jeszcze 40 minut pod przykryciem w piekarniku o temp. 190 st. C. Często polewaj je wytwarzającym się sosem.

Potrawy świąteczne - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA