Sałatka z mandarynek

Z migdałami i czekoladą!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z mandarynek
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 mandarynek
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka cukru
  • garść migdałów
  • świeża mięta
  • 5 dag gorzkiej czekolady (70% kakao)
Lekka i orzeźwiająca sałatka z cytrusów, mięty i fety - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sałatkę z mandarynek!

  1. Z połówki przekrojonej wzdłuż laski wanilii, wyskrob ostrym nożem czarne drobiny i wrzuć wraz z laską na patelnię.
  2. Wlej 2 łyżki wody i wsyp łyżeczkę cukru.
  3. Dwie mandarynki przekrój na pół i wyciśnij na patelnię sok.
  4. Następnie postaw patelnię na średnim ogniu i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż część płynu odparuje i powstanie syrop.
  5. Zdejmij patelnię z ognia i nieco ostudź.
  6. Wyjmij laskę wanilii.
  7. Pozostałe mandarynki obierz ze skórki, a następnie pokrój na cienkie plasterki i ułóż na dużym talerzu.
  8. Polej przygotowanym syropem.
  9. Migdały sparz i obierz ze skóry.
  10. Pokrój migdały w piórka i posyp mandarynki.
  11. Oderwij listki mięty z łodyżek i rozsyp na mandarynkach.
  12. Zestrugaj nożem lub obieraczką do jarzyn cienkie wiórki czekolady i rozłóż na wierzchu sałatki.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)