Pierogi z kapustą i grzybami

Świąteczne last minute - szybki przepis na pierogi wigilijne!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kapustą i grzybami
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów
  • cebula
  • kilka łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 750 g mąki
  • 400 ml wrzącej wody
  • sól
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę.
2. Od całości mąki oddziel jedną szklankę.
3. Do oddzielonej części wbij jajko i posiekaj w mące.
4. Do reszty mąki wlewaj po trochu wodę i siekaj.
5. Po wlaniu całości, połącz obie części mąki i wyrób ciasto - musi być gładkie.
6. Kapustę zalej wodą, gotuj 50 min.
7. Odcedź i odstaw.
8. Grzyby mocz w wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie gotuj dwie godziny.
9. Chłodną kapustę odciśnij z wody i posiekaj drobno.
10. Posiekaj grzyby.
11. Grzyby i kapustę połącz z jajkiem.
12. Cebulę posiekaj, podsmaż i dodaj do kapusty.
13. Farsz według uznania dopraw solą oraz pieprzem.
14. Rozwałkuj ciasto, wykrój koła szklanką.
15. Nakładaj na nie po trochu farszu i sklejaj.
16. Gotuj w osolonej wodzie (aż do wypłynięcia).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
Bożena/11 miesięcy temu
do farszu na pierogi z kapustą polecam dodać gotowanych przemielonych ziemniaków
Marta /2 lata temu
W święta nie powinno zabraknąc tak pysznych pierogów,u mnie już zrobione z przepisów kuchni Lidla i zamrożone,
soho/2 lata temu
Pierogów nie może zabraknąć, tak jak rybki. Ale w tym roku postawiłam sobie za cel znaleźć oryginalne przepisy. Na pewno przygotuję taką wersję owocemorza.blogspot.com/2012/11/miruna-z-puree-jabkowo-zurawinowym.html
POKAŻ KOMENTARZE (4)