Piernik kardamonowy z bakaliami

Pachnący kardamonem piernik - idealny nie tylko na święta!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Piernik kardamonowy z bakaliami
Fotolia
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 30 dag miodu
  • 15 dag brązowego cukru
  • 12 dag masła
  • 5 łyżek ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka mielonego kardamonu
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej


Do przełożenia:
  • 20 dag powideł owocowych
  • słoiczek konfitury z płatków róży

Na polewę czekoladową:
  • pół szklanki kremówki 36%
  • 2 tabliczki deserowej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatki:
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag śliwek kalifornijskich
Piernik świąteczny - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Miód gotuj z brązowym cukrem, masłem i kakao na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą.
2. Dodaj przyprawę do pierników oraz kardamon.
3. Ostudź masę, wymieszaj z jajkami.
4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
5. Wymieszaj z 3/4 posiekanych bakalii.
6. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Piecz 30–45 min w temp. 180 stopni.
8. Po upieczeniu przetnij ciasto na pół, przełóż powidłami utartymi z różą.
9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ze śmietaną, kakao i cukrem pudrem.
10. Piernik polej masą czekoladową i posyp z wierzchu resztą bakalii.

Przepis z "Pani domu"
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)