Kaczka w kapuście

Modra kapusta świetnie pasuje do pieczonego drobiu
/ 22.12.2009 12:29

Przygotowanie 30 min * pieczenie 60 min * 1 porcja – ok. 370 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 1 kaczka
- pół główki czerwonej kapusty
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- cytryna
- po łyżce masła i mąki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Kaczkę natrzyj solą i masłem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. Na dolną półkę wstaw naczynie z wodą, na środkowej ustaw naczynie z kaczką. Piecz 60 minut, polewając wytwarzającym się sosem.

2. Kapustę poszatkuj, zalej niewielką ilością wrzątku. Gotuj 20 minut.

3. Na 2 łyżkach tłuszczu spod pieczeni zrumień mąkę, rozprowadź winem. Zasmażkę dodaj do kapusty, dopraw do smaku.

4. Kaczkę podziel na porcje, obłóż kapustą.

Potrawy świąteczne - forum >>