Sól - podstawowa i niezbędna w każdej kuchni!

Sól fot. Adobe Stock
Sól to podstawowa przyprawa, dzięki której wydobędziesz smak każdej potrawy!
/ 25.04.2018 16:39
Sól fot. Adobe Stock

W istocie "słoność" to jeden z czterech podstawowych smaków odróżnianych przez kubki smakowe. Rola soli jest potrójna: jest przyprawą, konserwantem, a także dostarcza organizmowi sodu i chloru, które są niezbędne w gospodarce płynami i dla sprawnego działania mięśni i nerwów. Ten najczęściej spotykany składnik jest również używany nieumiejętnie, szczypta za mało lub za dużo decyduje o sukcesie lub porażce kucharza. Badania wykazały, że nadmiar soli może prowadzić do nadciśnienia, które zwiększa ryzyko zawału i chorób serca.

Najważniejsze, aby pamiętać, że sól nie jest dodawana dla jej własnego smaku, ale dla podkreślenia smaku innych składników. Nawet w słodkich potrawach sól uwydatnia aromat, dlatego w większości przepisów na ciasto znajdziemy sól. Są różne rodzaje soli: stołowa warzona, kamienna krystaliczna, gruba sól kamienna, drobna sól morska, angielska sól morska, francuska sól morska, sól szara, czy też sól z ziołami i przyprawami (selerowa, czosnkowa).


Czy wiecie, że...
- sól "rozluźnia" białko, dzięki czemu łatwiej jest ubić je na sztywną pianę, dlatego też szczyptę soli można dodać w czasie ubijanie białka na bezy;
- sól równoważy działanie działanie drożdży i jest niezbędna w procesie pieczenia. Przepisu należy się trzymać, gdyż proporcje są dokładnie wyliczone, a ilość drożdży zależy od ilości soli.

Redakcja poleca

REKLAMA