Piernik lukrowany

/ 14.12.2006 13:00

Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag Cukru Drobnego marki Srebrna Łyżeczka
- 100 ml wody
- 20 dag miodu
- po 2 łyżeczki przyprawy do piernika i proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 10 dag masła
- po 5 dag migdałów, rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier: Cukier Puder marki Srebrna Łyżeczka, woda, kwasek cytrynowy, skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

Zrumienić 2 łyżki cukru, dodać wodę, miód i pozostały cukier, zagotować. Wymieszać z przyprawą, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z miodem, połową mąki i proszkiem do pieczenia. Bakalie wymieszać z resztą mąki, dodać do ciasta wraz z ubitą pianą. Piec ok. 1 godz. w 190oC, przestudzić, polukrować.

Lukier:

Cukier Puder marki Srebrna Łyżeczka zalać wodą, a następnie gotować mieszając do rozpuszczenia cukru. Gdy osiągnie pełną klarowność (temp. Ok. 110°C), dodać kwasek cytrynowy. Pogotować jeszcze chwilę i odstawić z ognia. Wstawić do naczynia z zimną wodą, szybko mieszać, aż zbieleje i uzyska konsystencję drobnokrystaliczną. Jeśli glazura jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody i lekko podgrzać. Można też dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczy.