Jaka książka kucharska najlepsza?

Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2010-07-06 23:41
Mam do Was pytanie. Otóż szykuję powoli prezent urodzinowy dla chłopaka. Zamierzam kupić książkę kucharską, ale zupełnie nie wiem czym się kierować przy jej wyborze, a ofert na rynku jest mnóstwo.
Zależy mi na dość dobrej książce, z dużą ilością przepisów oraz z bogatą ilustracją.

Może wiecie jaką wybrać? Co polecacie z własnego doświadczenia?
Madziaq
napisał/a: Madziaq 2010-07-07 10:50
hmm ja mam sporo książek ale jak przyjdzie co do czego to nic w nich nie ma...
ja bym raczej radziła nie kupować takiej w której jest wszystko - od przystawek, przez obiady po desery, tylko może coś tematycznego? W jakiej dziedzinie Twój chłopak czuje się najlepiej? może pod tym kontem trzeba by iść?
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2010-07-07 10:54
Madziaq napisal(a):dziedzinie Twój chłopak czuje się najlepiej? może pod tym kontem trzeba by iść?



On jest z zawodu kucharzem więc raczej nie ma wyboru czy coś lubi czy nie, bo w pracy i tak musi to zrobić... Chciałabym książkę w której są takie bardziej niespotykane przepisy, ale do których produkty można znaleźć w każdym sklepie.
napisał/a: sylwiaTM 2010-07-07 12:16
Cikitu., dobry kucharz nie musi korzystac z ksiazek kucharskich. To on sam powinien dobierac smaki, produkty itd. i wykazac sie kreatywnoscia. Korzystanie z ksiazki kucharskiej to jest pojscie na latwizne.
Cechy dobrego kucharza:
- wyobraznia w kuchni
- umiejetnosci manualne
- wyostrzone zmysly wechu i smaku
- wiedza o produktach spozywczych
- szybkosc dzialania
- zmysl estetyczny
KREATYWNOSC i jeszcze raz KREATYWNOSC.
Cikitusia
napisał/a: Cikitusia 2010-08-24 20:50
A ja uważam, że aby być dobrym kucharzem trzeba poznać dużo przepisów "podstawowych", a dopiero później samemu dobierać smaki i każdą potrawę "zrobić po swojemu". A żeby zrobić jakąś potrawę to książka jest kucharska, bo nie miałam akurat na myśli robienie rosołu, ale coś bardziej wyszukanego i niecodziennego.

I jeżeli Ty sylwiaTM masz taką zdolność że coś powąchasz i skosztujesz i masz danie gotowe to gratuluje takiego daru.
cohenna
napisał/a: cohenna 2010-08-24 21:05
Ja niestety nie mam w domu nawet jednej ksiązki kucharskiej....więc nie pomogę :(
Madziaq
napisał/a: Madziaq 2010-08-25 21:22
eh więcej bym pomogła cukiernikowi... ale proponuję sięgnąć po takie autorytety jak james olivier czy gordon ramsey, niech czerpir inspiracje od najlepszych :)
żadne tam wielkie księgi gdzie jest wszystko a tak na prawdę nie ma nic
napisał/a: OlgaSIWEK 2013-04-06 13:12
__________________________________________________________________
A zobacz (niezły jest): PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU.

__________________________________________________________________

napisał/a: grossowna 2013-10-14 19:10
z fajnych książek mogę polecić http://xiegarnia.pl/ksiazka/?book=Anna+Starmach+-+Pyszne+25&ISBN=978-83-240-2390-5 przepisy są nie tylko proste, ale i tanie, więc każdy bez problemu będzie mógł zrobić danie, książkę dostałam od mojego faceta i połowę przepisów już przetestowałam - pyyychota :D
napisał/a: tojapolka 2013-12-08 18:39
Kucharskich książek mam nawet dosyć dużo w domu, ale nigdy z nich nie korzystałam i nie korzystam. Wolę "tworzyć",co mi nawet wychodzi i wszyscy sobie chwalą.Zresztą praktyki czynią "mistrza" ;)
aleksia1
napisał/a: aleksia1 2014-08-21 21:32
Oj teraz to macie naprawde duży wybór przeróżnych tego typu książek. Sama coś o tym wiem. Zwłaszcza ze ciągle teraż tez pojawiaja sie programy w których gotują i co chwile ktoś wydaje jakąś książke. A wszelkie nowości znajduje tutaj http://www.inbook.pl/category/list/1041/ksiazki-hobby-kulinaria
zawsze coś mi wpadnie w oko.
napisał/a: smerfetkaaa8 2015-01-16 13:38
Tylko, że też nie każda książka jest warta uwagi oraz wydanych na nią pieniędzy. Dlatego trzeba zwracać uwagę na sposób wydania, a nie tylko na same przepisy.