Pachnący dom

Zapachy piasku, morza, wakacji budzą sentymenty i na zawsze zapadają w pamięć. Kiedy wracamy myślą do domu rodzinnego, bardzo często kojarzy nam się on przede wszystkim z tym jednym jedynym, niepowtarzalnym zapachem. Nawet po wielu latach, nawet gdzieś na końcu świata potrafimy go bardzo dokładnie odtworzyć.
/ 06.09.2007 13:34
Zapachy piasku, morza, wakacji budzą sentymenty i na zawsze zapadają w pamięć. Kiedy wracamy myślą do domu rodzinnego, bardzo często kojarzy nam się on przede wszystkim z tym jednym jedynym, niepowtarzalnym zapachem. Nawet po wielu latach, nawet gdzieś na końcu świata potrafimy go bardzo dokładnie odtworzyć.

Zrozumiałe więc, że nie powinno nam być obojętne, jakie zapachowe skojarzenia będzie przywodził nasz dom.
Często źródłem nieprzyjemnych zapachów w mieszkaniu jest kuchnia. Gotująca się kapusta lub kalafiory, smażona ryba albo cebula rzeczywiście nie pachną najpiękniej. Także z lodówki mogą się rozchodzić ostre zapachy żółtego sera, a czasem nawet zepsutych resztek.
W łazience zapach starych rur, źle spływająca woda, skraplanie się pary mogą powodować, że powietrze będzie tam wilgotne i zatęchłe. W pokojach z kolei szary welon dymu wciska się w grube zasłony, obicia mebli, powodując, że czasem nie wiemy, czy znajdujemy dworcowej restauracji, czy u siebie w domu. Na szczęście prawie wszystkim tym kłopotom można łatwo zaradzić.

Usuwanie przykrych zapachów
  • Niemiłe zapachy kuchenne zlikwidujemy, gdy poprażymy na patelni kilkanaście ziaren prawdziwej lub łyżkę zbożowej kawy albo kilka ziaren jałowca.
  • Zapach stęchłej woni z naczyń dłużej nie używanych usuniemy, wyparzając je wodą z dodatkiem popiołu drzewnego.
  • Zapach gotowanej kapusty i kalafiora można złagodzić wrzucając do wody podczas gotowania skórkę razowego chleba.
  • Zalegający w pomieszczeniach zapach dymu tytoniowego zniknie, gdy zapalimy kilka świec lub gdy nalejemy na spodeczek trochę olejku eukaliptusowego i pozostawimy do wyparowania.
  • Zapach śledzi i innych ryb usuniemy z naczyń, mocząc je w wodzie z solą lub w fusach kawy lub herbaty.
  • Zapach smażącej się ryby będzie mniej intensywny, gdy do oleju włożymy obrany i pokrojony na części ziemniak lub dodamy parę kropel soku z cytryny.
  • Nalot i przykry zapach z termosu usuniemy, wsypując do niego dwie łyżki surowego ryżu i zalewając ciepłą wodą. Przykrywając otwór ręką, kilka razy potrząsamy, zawartość wylewamy i dokładnie płuczemy termos gorącą wodą.
Zapach czystości
  • Bez względu na porę roku otwieraj okna najczęściej jak to jest możliwe, by wszystkie zapachy i opary wywietrzały.
  • Jeżeli w domu są lub bywają palacze, pierz często firanki, zasłony i narzuty.
  • Co najmniej raz w miesiącu odmrażaj i myj lodówkę wraz z półkami i szufladami.
  • Zainstaluj wyciąg kuchenny.
  • Wszystkie powierzchnie w kuchni wycieraj szmatką zwilżoną w wodzie z dodatkiem detergentu.
  • Zapewnij dobrą wentylację w łazience, ewentualnie załóż wentylator wyciągowy.
  • Na krawędzi muszli zawieś kostkę dezynfekującą.
  • Do otworów w wannie i w umywalce wlewaj często środek dezynfekujący.
  • Używaj odświeżaczy powietrza, kadzidełek, świec zapachowych, kominków aromatycznych lub potpourri.
Potpourri, czyli pachnąca mieszanka

Taką mieszankę zapachową możemy skomponować sami lub kupić gotową w specjalistycznym sklepie. Podstawą potpourri jest harmonijne połączenie najrozmaitszych materiałów - suszonych kwiatów, kory, liści, mchów, korzeni, ziół, olejków zapachowych.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wkładamy do szklanego naczynia. W ten sposób potpourri roztacza swój wspaniały zapach w całym pomieszczeniu. Dla lepszego związania zapachu można składniki zmieszać z tzw. wypełniaczem, np. małymi kuleczkami z waty lub odrobiną trocin.

Potpourri różano-lawendowe
: Wymieszać równe części ususzonych płatków róży i lawendy, dodać wypełniacz, nieco pokruszonego cynamonu i kilka goździków. Mieszankę skropić olejkiem różanym i odrobiną cynamonowego.

Potpourri ziołowo-kwiatowe: Dokładnie wysuszone zioła (rozmaryn, tymianek, melisa, mięta, lubczyk i szałwia) i kwiaty (tulipany, fiołki, nagietki, malwy) układać warstwami, na każdej rozsypując trochę wypełniacza i skrapiając pachnącymi olejkami (lawendowy, różany, fiołkowy, bzowy, goździkowy).

Potpourri nie tylko urzekająco pachnie, ale i pięknie prezentuje się na szklanych lub srebrnych paterach.

Redakcja poleca

REKLAMA