Naczynia z powłoką ceramiczną - przewodnik

Naczynia z powłoką ceramiczną cieszą się coraz większym uznaniem. Posiadają szereg zalet, które przekonują nas, że warto w nie zainwestować. Podpowiadamy jak umiejętnie z nich korzystać, aby służyły nam przez lata.
/ 18.02.2013 07:36

Naczynia z powłoką ceramiczną cieszą się coraz większym uznaniem. Posiadają szereg zalet, które przekonują nas, że warto w nie zainwestować. Podpowiadamy jak umiejętnie z nich korzystać, aby służyły nam przez lata.

Naczynia z powłoką ceramiczną - przewodnik

Fot. Neoflam

To co odróżnia naczynia kuchenne z powłoką ceramiczną od innych naczyń posiadających technologię non-stick, a więc tych, których technologia przeciwdziała przywieraniu potraw, to fakt, że powłoka ceramiczna nie zawiera polimeru PFTE (czyli popularnej powłoki teflonowej) i w większości wykonane są z naturalnych materiałów, przyjaznych dla środowiska i zdrowia. Są więc sprawdzonym i ekologicznym rozwiązaniem do kuchni. Dla fanów detali ważna wiadomość - takie naczynia dostępne są w bardzo różnorodnej tematyce. Mogą być jednokolorowe o intensywnych barwach, a nawet wzorzyste, nawiązujące do motywów ludowych, swoją drogą bardzo powszechnych i cenionych. Warto zaznaczyć, że nie należą do najtańszych, ale jak wiemy jakość na lata kosztuje.

Jak obchodzić się z naczyniami z powłoką ceramiczną:

  • Powłoka ceramiczna nie jest tym samym co teflonowa. Na powłoce ceramicznej nie powinno się smażyć zupełnie bez tłuszczu. Tłuszcz (chociaż jego minimalna ilość) jest konieczny podczas każdego smażenia, nie pozwala bowiem rozgrzać patelni do temperatury powyżej 450st.C. Smażąc zupełnie bez tłuszczu przegrzewamy patelnię, co w konsekwencji prowadzi do utraty właściwości ceramicznej powłoki.
  • Dzięki powłoką ceramicznym naczynia cechują się wysokim przewodnictwem ciepła, co pozwala używać średni lub niski poziomu nagrzewania naczynia na kuchence. Dzięki czemu powłoka dłużej zachowa swoje właściwości jeżeli nie będziemy doprowadzać do jej niepotrzebnego przegrzania.
  • Po każdym użyciu, naczynie należy dokładnie umyć, nie zapominając o sumiennym przetarciu. Na wilgotnych naczyniach systematycznie osadza się cienka warstwa kamienia z wody, w wyniku czego powłoka ceramiczna traci swoje nieprzywierające właściwości.
  • Naczynia takie nie nadają się do przechowywania żywności, szczególnie tych z dużą zawartością soli.
  • Do czyszczenia nie powinno używać się również soli rozcieńczonej w wodzie. Doprowadzi to do szybkiego uszkodzenia powłoki.
  • Patelni ceramicznej nie można myć w zmywarce, gdyż traci ona wówczas swoją nieprzywierającą powierzchnię.

Zalety naczyń z powłoką ceramiczną:

  • Przygotowywane w nich posiłki są bardziej soczyste, zachowują więcej minerałów i witamin, dzięki czemu mają o wiele wyrazistszy smak i aromat.
  • Stwarzają doskonałe warunki dla kuchni nisko- tłuszczowej, ponieważ ilość tłuszczu można swobodnie zminimalizować.
  • Skraca czas przygotowywania posiłków- idealnie przewodzi i równomiernie rozprowadza ciepło.
  • Pozwala oszczędzać energię elektryczną.
  • Dba, aby jedzenie nie przywierało do dna naczynia, minimalizuje ryzyko przypalenia.
  • Wysoka jakość powłoki ceramicznej zapewnia łatwe i szybkie czyszczenie, ponieważ resztki potrawy można usunąć już samą gorącą wodą, nie wymaga szorowania czy namaczania.
  • Ceramika to naturalny i przyjazny środowisku materiał.
  • Powłoka patelni jest niezwykle odporna na zadrapania czy korozję.
  • Odporna na wysokie temperatury i gwałtowne różnice temperatur.

Redakcja poleca

REKLAMA