1. Owocowy przysmak
Składniki: 30 dag makaronu wstążki z pszenicy durum, 2 jabłka, pół szklanki soku jabłkowego, szczypta cynamonu, pół szklanki malin (mogą być mrożone), szklanka mleka, łyżka budyniu śmietankowego, łyżka cukru pudru, pół szklanki naturalnego jogurtu greckiego
Jak robić? Jabłka pokrój w cząstki, usuń gniazda i obgotuj w soku jabłkowym ze szczyptą cynamonu. Zrób sos: ugotuj budyń w szklance mleka. Przestudź. Jogurt wymieszaj z cukrem. Cały czas miksując budyń, dodaj po łyżce jogurt. Makaron ugotuj al dente. Przelej chłodną wodą. Rozłóż do miseczek razem z jabłkami, malinami i polej sosem.
Czas: 30 min
Ilość: dla 4 osób
Porcja: 345 kcal
2. Kokardki z sosem paprykowym
Składniki: 20 dag makaronu razowego kokardki, duża czerwona papryka, cebula czosnkowa, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 4 łyżki prażonych pestek dyni, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, zioła do dekoracji, łyżka oliwy
Jak robić? Cebulę w łupinie ułóż na blasze i piecz 10 minut w temperaturze 200°C. Dołóż paprykę i piecz kolejne 20 minut aż skórka ściemnieje. Warzywa przestudź, obierz. Następnie zmiksuj razem z czosnkiem, oliwą i przyprawami. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, wymieszaj z podgrzanym sosem. Przełóż na talerze, posyp pestkami dyni, udekoruj listkami bazylii lub pietruszki.
Czas: 40 min
Ilość: dla 4 osób
Porcja: 264 kcal
3. Spaghetti z indykiem
Składniki: 20 dag spaghetti pełnoziarnistego, 40 dag piersi z indyka, puszka pomidorów, cebula, 3 ząbki czosnku, pół szklanki naturalnego jogurtu, 3 łyżki oliwy, słodka i ostra papryka w proszku, oregano, sól, pieprz, szczypta cukru
Jak robić? Cebulę i czosnek posiekaj, lekko przesmaż na łyżce oliwy. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, papryki, oregano, duś 15 minut,
aż sos zgęstnieje. Pod koniec dopraw szczyptą cukru, soli, pieprzu. Indyka pokrój w paseczki, oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na pozostałej oliwie, trzymaj w cieple. Jogurt lekko podgrzej. Makaron ugotuj, osącz na sicie, rozłóż na talerze, polej sosem pomidorowym. Na wierzchu ułóż kawałki indyka, polej jogurtem, posyp listkami oregano.
Czas: 40 min
Ilość: dla 4 osób
Porcja: 438 kcal
4. Zapiekane muszle
Składniki: 20 sztuk dużych muszli, 10 dag mrożonego groszku, cebula, 40 dag twarożku naturalnego, jajko, 2 łyżki oliwy, 1/4 pęczka natki, 3 łyżki tartego parmezanu lub oscypka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Jak robić? Makaron ugotuj al dente, przelej zimną wodą. Groszek obgotuj w osolonej wodzie, osącz. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na oliwie. Wymieszaj z groszkiem, twarogiem, jajkiem oraz posiekaną natką. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farszem nadziej muszle, ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp tartym serem. Piecz 15 minut w temp. 190°C.
Czas: 40 min
Ilość: dla 5 osób
Porcja: 337 kcal
5. Roladki z makaronem
Składniki: opakowanie makaronu konjac fettuccine, strąk czerwonej papryki, 8 dużych plastrów szynki, 4 łyżki sosu teriyaki, 2 dymki ze szczypiorem, mała papryczka chili
Jak robić? Makaron zalej wrzątkiem na minutę i odcedź. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj i wymieszaj z papryką. Z chili usuń pestki, resztę drobno posiekaj i wymieszaj z sosem. Ułóż na blacie plasterki szynki, na każdym połóż po trochu zwiniętego makaronu. Odłóż 1/4 papryki z dymką, a resztą posyp makaron. Polej 3 łyżkami sosu z chili. Zwiń szynkę w ruloniki, posyp resztą warzyw i polej łyżką sosu.
Czas: 15 min
Ilość: dla 4 osób
Porcja: 155 kcal