Dieta obfitości

gotująca rodzina fot. Panthermedia
Aby schudnąć wcale nie trzeba jeść mniej. To właśnie częstsze i większe posiłki mogą sprawić, że zgubisz nadprogramowe kilogramy.
/ 05.03.2012 09:38
gotująca rodzina fot. Panthermedia
Zasady diety:
Aby schudnąć, trzeba zmniejszać tzw. gęstość energetyczną, a zwiększać objętość dań. Wystarczy unikać tłuszczu, do każdego posiłku dodawać miseczkę surowych warzyw. Na śniadanie jeść koktajle mleczno-owocowe lub mleczno-warzywne, a na obiad zupy.

* Wybieraj niskotłuszczowy jogurt naturalny, kefir i maślankę, chudy twaróg, pełnoziarniste pieczywo, kaszę gryczaną, pęczak, brązowy ryż, musli wielozbożowe, chudy drób bez skórki, ryby morskie, a także surowe i krótko gotowane warzywa oraz owoce.
* Niewskazane są: tłuste mięso i wędliny, pszenne pieczywo, drobne kasze, śmietana, majonez, słodycze.
* Każdego dnia na czczo wypij szklankę ciepłej wody z sokiem z cytryny. A w ciągu dnia – 30 minut przed każdym posiłkiem pół szklanki niegazowanej wody mineralnej, herbatki owocowej, soku warzywnego lub zielonej herbaty bez cukru. Taką dietę stosuj co najmniej trzy miesiące i powtarzaj co pół roku.

Przykładowy jadłospis
* śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 plasterki wędliny drobiowej, 4 listki sałaty, pomidor, papryka, kawa.
* II śniadanie: sałata z cytrusami (duża pomarańcza, 2 mandarynki, średni grejpfrut, 4 listkami cykorii) doprawiona oliwą i octem balsamicznym, 2 kromki chleba chrupkiego, szklanka soku pomarańczowego.
* obiad: talerz zupy pomidorowej z makaronem, gotowane warzywa z wody, 2 łyżki brązowego ryżu, szklanka soku marchwiowego.
* przekąska: 6 suszonych moreli, 3 mandarynki, szklanka herbatki owocowej.
* kolacja: sałatka z kurczaka, z kukurydzą, ananasem, kiełkami sojowymi, sos winegret, szklanka zielonej herbaty.

Opinia dietetyka
W menu nie brakuje składników odżywczych, posiłki są obfite i smaczne. Dzięki temu nie czujesz się głodna i łatwiej ci wytrwać na diecie.

Redakcja poleca

REKLAMA