Porzeczki - właściwości zdrowotne owoców

porzeczki właściwości zdrowotne fot. Fotolia
Choć drobne i niepozorne, biją na głowę inne owoce. Zawierają mnóstwo substancji odżywczych i dzięki temu są lepsze niż cała armia suplementów!
/ 22.06.2018 11:57
porzeczki właściwości zdrowotne fot. Fotolia

Chętnie sięgamy po porzeczkowe przetwory, ale świeże owoce wydają nam się za kwaśne. A szkoda, bo najcenniejsze są właśnie prosto z krzaka. Mają niewiele kalorii i dużo błonnika. Owoce te poleca się w dietach odchudzających, bo poprawiają pracę przewodu pokarmowego, przyspieszają przemianę materii i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Wszystkie odmiany zawierają sporo wody, dlatego świetnie orzeźwiają w upalne dni.

1. Porzeczki - Mocne serce

Galaretka z białymi, czerwonymi i czarnymi porzeczkami wzmacnia serce. Owoce są bogatym źródłem pektyn, które mają zdolność wyłapywania cząsteczek cholesterolu, obniżając jego poziom we krwi. Porzeczki wyróżniają się także zawartością potasu zmniejszającego ciśnienie tętnicze krwi oraz rutyny uszczelniającej naczynia krwionośne. Dzięki temu mogą skutecznie zapobiegać miażdżycy.

2. Porzeczki - Stop biegunce

Picie świeżo wyciskanego soku z czarnej porzeczki (po pół szklanki kilka razy dziennie) to sprawdzony sposób na biegunki. Zawarte w owocach garbniki mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Dzięki temu mogą przeciwdziałać rozwolnieniu.

3. Porzeczki - Dla palaczy

Jeśli wciąż próbujesz walczyć z nałogiem, pij codziennie koktajl z jogurtu i garści czarnych porzeczek (świeżych lub mrożonych). Mają dużo rutyny i witaminy C – silnych antyoksydantów, które usuwają z organizmu wolne rodniki zawarte w dymie papierosowym. Tym samym zmniejszają ryzyko raka. To jednak tylko półśrodek – jeśli chcesz znacząco zmniejszyć zagrożenie.

4. Porzeczki - Dla ciężarnych

Musy porzeczkowe to multiwitaminowa bomba dla przyszłej mamy. Drobne owoce wzbogacają menu w składniki mineralne: żelazo, mangan i miedź chroniące przed anemią oraz kwas foliowy wspomagający rozwój dziecka i zapobiegający występowaniu wad rozwojowych u płodu.

5. Porzeczki - Dla urody

Zawarte w porzeczkach substancje stymulują wytwarzanie kolagenu, zapobiegają pękaniu naczynek i wysuszeniu skóry. Dzięki temu cera staje się jędrna i gładka. W sezonie możesz 2 razy w tygodniu robić maseczkę. Dwie łyżki dojrzałych, rozdrobnionych owoców wymieszaj z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Posmaruj twarz. Zmyj letnią wodą po 15 minutach.

6. Porzeczki - Infekcje pod kontrolą

Wypijanie szklanki niesłodzonego soku z czerwonej porzeczki dziennie wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, grypy, anginy czy przeziębienia. Owoce zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, które wzmacniają układ odpornościowy i przyspieszają powrót do zdrowia.

7. Porzeczki - Na trawienie

Do deski serów zamiast winogron warto podawać porzeczki. Mają bowiem sporo błonnika, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego i przyspiesza perystaltykę jelit ułatwiając trawienie, zwłaszcza tłustych i ciężkostrawnych potraw, jak sery czy mięsa. Działanie to wzmagają jeszcze drobne pestki zawarte w owocach.

Redakcja poleca

REKLAMA