Jedzenie, które leczy

jedzenie, warzywa
Sądzisz, że skuteczne lekarstwa można znaleźć tylko w aptekach? Tam też! Okazuje się jednak, że działanie korzystne dla zdrowia ma również wiele produktów, które kładziemy na naszych talerzach.
/ 23.03.2010 13:04
jedzenie, warzywa
Natka i żurawina są dobre na nerki, a ryby wzmacniają stawy – tak twierdziły nasze babcie. Mądrość przekazywaną z pokolenia na pokolenia docenili naukowcy badający wpływ różnych produktów żywnościowych na nasze zdrowie. Wnioski płynące z ich eksperymentów są jednoznaczne – nie ma lepszego lekarstwa niż jedzenie.

Co więcej, badacze dostarczają wciąż nowych, często zaskakujących dowodów na korzystny wpływ poszczególnych produktów na nasz organizm. Odkryli oni na przykład, że picie wody mineralnej może wzmacniać serce, czekolada pomaga dbać o skórę, a jedzenie kapusty zapewnia dobry wzrok.

A wszystko to dzięki zawartym w żywności składnikom pokarmowym. Błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze wzmacniają organizm, ułatwiają usuwanie toksyn i zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Mogą więc zapobiegać starzeniu się organizmu, zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób, a w razie ich wystąpienia łagodzić uciążliwe dolegliwości. Oto przykłady produktów dobrych dla serca, nerek, stawów, wzmacniających pamięć, poprawiających trawienie, zapewniających gładką skórę, mocne włosy i paznokcie. Zadbaj, by zagościły na twoim stole na co dzień.

Mocne serce
Kasza jęczmienna . Szklanka zawiera ok. 3 g błonnika, w tym beta-glukany, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi. Podobne właściwości ma Groszek zielony . Jedzenie połowy szklanki przez 8 tygodni może obniżyć cholesterol o 30 proc. Z kolei grejpfruty to bogate źródło polifenoli, które wzmacniają naczynia krwionośne. Jedząc średni owoc dziennie, zmniejszysz ryzyko chorób układu krążenia. Sercu służą także orzechy makadamia . Garść jedzona codziennie przez miesiąc powoduje obniżenie „złego” cholesterolu o 5 proc. i podwyższenie tego „dobrego” o 7 proc. Pij też litr niskosodowej wody mineralnej. Ma sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi.

Zdrowe nerki
Pietruszka, zwłaszcza natka . Używaj ich codziennie, dodając po łyżce do sałatek, kanapek i zup. Działają moczopędnie. Naukowcy potwierdzają, że pomagają one rozpuszczać kamienie w nerkach i pęcherzu oraz zapobiegają ich powstawaniu. Podobne właściwości ma oregano . To skuteczny środek dezynfekujący i antyseptyczny, który korzystnie wpływa na funkcje nerek. Jedz też żurawinę . Wystarczy 40 g suszonych owoców lub 350 ml szklanki soku żurawinowego dziennie, by zakwasić mocz i zmniejszyć w nim liczbę bakterii. Żurawina zawiera bowiem substancje o działaniu przeciwzapalnym, które niszczą bakterie w drogach moczowych. Zapobiegają też powstawaniu nawracających stanów zapalnych pęcherza.

Gładka skóra
Tuńczyk w sosie własnym to bogate źródło selenu. Ma on właściwości przeciwutleniające, chroni skórę przed działaniem promieniowania UV. U osób, które mają wysoki poziom selenu we krwi, zaobserwowano nawet o 57 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na czerniaka. O selenie piszemy także na str. 14. Podobne działanie mają polifenole zawarte w herbacie . Równie skuteczne są flawonoidy, które znajdziesz w gorzkiej czekoladzie . Wystarczą dwie kostki dziennie przez 12 tygodni, by skóra stała się gładka, jędrna i dobrze nawilżona. W diecie nie powinno też zabraknąć soku z marchwi . Szklanka zawiera ok. 9 mg beta-karotenu. Im więcej go wypijesz, tym lepiej zabezpieczysz skórę przed słońcem.

Super pamięć
Jabłka mogą zwiększać poziom acetylocholiny – substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jak twierdzą naukowcy, wystarczy zjeść dwa–trzy owoce dziennie, by uniknąć kłopotów z pamięcią związanych z wiekiem. Dodatkowo zawarte w owocach antyoksydanty chronią mózg przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Podobne właściwości mają produkty bogate w niacynę (witaminę PP), np. pierś z kurczaka . Witamina ta może obniżać aż o 70 proc. ryzyko choroby Alzheimera. Takie działanie ma też kawa . Jak pokazują badania naukowców skandynawskich picie trzech – czterech filiżanek małej czarnej dziennie zapobiega zanikom pamięci.

Dobry wzrok
Kapusta włoska i pekińska. 2–3 filiżanki pokrojonych warzyw zjedzonych każdego dnia zmniejszają o 43 proc. ryzyko uszkodzenia plamki żółtej u osób po 65. roku życia. Kapusta zawiera luteinę i zeaksantynę. Te dwie substancje są składnikiem plamki żółtej, działają jak „wewnętrzne okulary przeciwsłoneczne”, chronią siatkówkę. Pij też 2 szklanki chudego mleka dziennie. Ma ono dużo witaminy B2, zapobiegającej zaćmie. Witamina ta jest przekształcana w organizmie w glutation – substancję zwalczającą wolne rodniki uszkadzające oko. Podobnie działają kwasy omega-3 zawarte w orzechach włoskich , zjedz garść dziennie, a uchronisz się przed degeneracją siatkówki.

Sprawne stawy
Oliwa. 2–3 łyżki dziennie pomagają złagodzić objawy artretyzmu: poranne sztywnienia, ból i zmęczenie. Zastąpienie tłuszczów zwierzęcych oliwą może natomiast zmniejszyć ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów o 60 proc. Podobnie działają ryby morskie . To główne źródło kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i poprawiają ruchomość stawów. Zjedzenie 2–3 porcji ryb morskich tygodniowo zmniejsza bóle stawów o połowę. Nie zapominaj też o owocach cytrusowych (zjedz 2–3 dziennie). Mają witaminę C – bierze ona udział w wytwarzaniu kolagenu, dba o kondycję stawów i ścięgien. Dieta bogata w tę witaminę spowalnia rozwój gośćca i łagodzi objawy choroby.

Lśniące włosy, Mocne paznokcie
Czerwona papryka jedz przynajmniej pół strąka dziennie. Zawiera beta-karoten, który przekształca się w organizmie w witaminę A. Ta zaś chroni włosy przed szkodliwym działaniem słońca i przyspiesza ich regenerację. Podobnie działają kiełki . Szklanka dziennie ma komplet witamin i składników mineralnych, w tym cynk i żelazo. Gdy ich brakuje, włosy stają się cienkie, łamliwe, a paznokcie są słabe i rozdwajają się. W twojej diecie nie powinno też zabraknąć Szpinaku . Jest jednym ze źródeł witamin z grupy B niezbędnych do wzrostu włosów, które zapobiegają m.in. ich wypadaniu. Jeśli masz takie problemy, jedz 250 g świeżych listków dziennie, a już po 2 miesiącach pozbędziesz się kłopotów.

Jelita bez problemów
Jagody – jedz przynajmniej kubek dziennie. Zawarte w owocach antocyjany zwalczają wolne rodniki, obniżając ryzyko raka odbytnicy o 33 proc. Do porannego muesli dodaj banany . Jak pokazały badania, dostarczają one inhibitory proteaz – substancje, które zwalczają bakterie Helicobacter pylori wywołujące wrzody żołądka. Banany chronią przewód pokarmowy przed sokami trawiennymi i pobudzają rozrost komórek śluzówki żołądka. To zaś sprzyja zaleczaniu nadżerek. Możesz też chrupać popcorn . Ma sporo błonnika, przyspiesza ruchy jelit. 3 kubki popcornu zrobionego w domu zjedzone dwa razy w tygodniu zmniejszają ryzyko uchyłkowatości i bolesnych stanów zapalnych jelita o 28 proc.

Redakcja poleca

REKLAMA