Herbata - sposoby parzenia i właściwości

kobieta z herbatą fot. Fotolia
Gasi pragnienie, pobudza, poprawia nastrój i reguluje przemianę materii. Pijąc ją regularnie, możesz w ciągu miesiąca zgubić 3 kilogramy.
/ 19.10.2012 14:19
kobieta z herbatą fot. Fotolia

Lecznicze właściwości herbat

Czerwona herbata pu-erh wspomaga odchudzanie: przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach. Nie każdy jednak lubi jej charakterystyczny nieco ziemisty smak. Okazuje się, że podobne efekty można osiągnąć, pijąc zieloną lub białą herbatę. Choć działają mniej spektakularnie niż pu-erh, to jednak też pomagają się pozbyć kilku niepotrzebnych kilogramów. Trzeba jednak pijać je regularnie, najlepiej 3 razy dziennie po pół szklanki przed posiłkami – wtedy najskuteczniej rozwijają swoje dietetyczne zalety.

Rodzaje herbat i ich tajemnice

Zielona

Właściwości Zerwane liście suszy się, nie poddając ich fermentacji. Niektóre droższe odmiany nadal przygotowuje się ręcznie. Zawiera dużo witamin (np. C, K) i minerałów. Reguluje ciśnienie krwi. Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Przeciwdziała m.in. wylewom i zawałom serca.
Jak parzyć? Parz do 3 razy w wodzie o temp. 80 st. przez 3 minuty. Pierwszy napar ma działanie pobudzające, pozostałe uspokajające.

Biała

Właściwości To wysuszone pączki, które nie zdążyły się rozwinąć, pokryte białymi włoskami – stąd kolor herbaty. Nie są poddawane fermentacji. Ma właściwości antynowotworowe, zwalcza wolne rodniki. Zwana jest „eliksirem młodości”, gdyż spowalnia starzenie komórek. Korzystnie wpływa na krążenie.
Jak parzyć? Zalej ją wodą o temp. ok. 85 stopni i parz pod przykryciem ok. 7 minut. Na filiżankę napoju użyj płaską łyżkę liści.

Czerwona

Właściwości Liście herbaty podsusza się, a następnie poddaje procesowi częściowej fermentacji, po czym ponownie suszy. Wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu. Stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników.
Jak parzyć? Parz 3 razy w temperaturze ok. 95 st. przez 3 minuty. Czas możesz wydłużać o 1 minutę przy kolejnych parzeniach.

Redakcja poleca

REKLAMA