Czy wiesz co jeść przy alergii pokarmowej?

Mając alergię pokarmową nie trzeba rezygnować z pysznych potraw światowej kuchni i jeść tylko „smutne” potrawy domowej roboty. Restauracje też są dla alergików. W zależności od tego, co was uczula, proponuję wybrać określony rodzaj kuchni i szukać w restauracjach poniższych potraw, albo przygotować je samemu.

Kuchnia meksykańskaświetna dla osób uczulonych na gluten, osób niejedzących produktów mlecznych, orzechów i jajek.

Osoby unikające glutenu mają spory wybór, bo kuchnia meksykańska opiera się głównie na kukurydzy i ryżu. Możecie wybrać tortille (warunek: upewnijcie się, że została zrobiona z masa harina czyli mąki kukurydzianej, a nie z pszennej), które są podstawą do burrito, tacos, enchilady i tostady z nadzieniem z chilli con carne, guacamole, salsa, dania z ryżu (arroz) i fasoli.
Osoby niejedzące produktów mlecznych też mają spory wybór – muszą jedynie unikać wszystkiego con queso (z serem) i śmietaną. Najbezpieczniej wybrać nachos z z kremowym guacamole i salsą zrobioną tradycyjnie - z pomidorów, papryki, ogórka, kminku, przypraw i świeżej kolendry. Można rozważyć jajka (huevos) w różnej postaci oraz fasolę (warunek: dowiedz się, czy na pewno jest smażona na smalcu). Do picia polecam napój horchata, który wygląda jak z mleko, ale jest naprawdę bezmleczny, przyrządzony z ryżu i migdałów.
Osoby uczulone na orzechy i jajka powinny wybrać gaz pacho, sałatki taco, placki z nadzieniem chili con carne oraz dipy i salsę. Spróbujcie również kodów z jogurtu i mango. Uczuleni na jajka powinni unikać tarty waniliowej, a na orzechy – gulaszu mole.

Kuchnia japońskaidealna kuchnia dla osób unikających produktów mlecznych. Możecie wybrać sushi temaki z róznymi nadzieniami – warzywami,owocami morza, rybami, klarowne zupy na bazie miso lub dashi z tofu, mięsem albo warzywami. Możecie zjeść także wołowinę teriyaki, kurczaka yakitori lub ryż polany sosem warzywnym lub mięsnym – donburi.

Osoby unikające glutenu powinny wybrać: sushi, sałatkę z ogórków i glonów wakame. Należy pilnować, by sos sojowy, często serwowany do różnych potraw japońskich, był bezglutenowy. Jeżeli masz ochotę na danie z makaronem, wybierz makaron ryżowy lub zrobiony w 100 procentach z mąki gryczanej.
Osoby unikające jajek również znajdą sporo dań dla siebie, bo w kuchni japońskiej rzadko używa się jajek. Trzeba unikać jedynie sushi z polewą jajeczną, oyako danburi (z kurczakiem i jajkami) oraz niektórych dań z ryżowych z jajkami. Możecie spokojnie wybrać dania z makaronem soba i udon, n. makaron z rosołem imbirowym. Z deserów sięgnijcie po mochi (słodkie ciasteczka ryżowe) kakigori z płatków lodowych z syropami o różnych smakach.
Osoby uczulone na orzechy i orzeszki ziemne mogą wybrać temperę (warzywa i owoce morza w cieście) oraz gyozę (japońskie ravioli gotowane na parze). Na deser popularne lody z zielonej herbaty.

Kuchnia chińska i Azji Południowo-Wschodniej - są to dania w zasadzie bezmleczne, których podstawą jest ryż oraz, jak w potrawach kuchni południowi-wschodniej Azji, pasty z kokosów i fasoli. Ten rodzaj kuchni będzie zatem dobry dla osób unikających produktów mlecznych. Unikający mleka mogą wybrać zupy, warzywa smażone na osób chiński, liczne dim sun, pieczenie oraz dipy, tajskie curry z kurczaka, dania z makaronem. 

Uczuleni na gluten powinni wybrać potrawy oparte na ryżu, sajgonki, pierożki krewetkowe, tajskie i laotańskie curry, sałatki doprawiane sokiem z limonki, sosem rybnym, chilli i cukrem palmowym (upewnij się przed zjedzeniem, czy na pewno nie dodano sosu sojowego). Z deserów wybierz tajski ryż z kokosem i mango.
Unikający jajek muszą unikać z tej kuchni dań makaronowych, ponieważ są zwykle robione z jajek, lanych klusek, zup na bazie jajek, ryżu smażonego z jajkami. W przypadku kuchni wietnamskiej unikajcie jajecznych naleśników (trung trang), musu z krewetek na trzcinie cukrowej oraz tostów krewetkowych. Wybierzcie sałatki, dania z makaronem ryżowym i gulasze. Deser dla was to chińskie białe pączki mantou – są robione na bazie drożdży a nie jajek. Możecie wybrać ich nadziewaną wersję baozi (zwykle jest bez jajek, ale warto się upewnić).
Uczuleni na orzechy lub orzeszki ziemne powinni bardzo ostrożnie wybierać w kuchni Azji Południowo-Wschodniej, bo siekane orzechy dodawane są do większości potraw. Często używa się także oleju z orzechów arachidowych (zwykle nierafinowanego). Bezpieczne potrawy to tajskie curry z kurczakiem, wietnamski gulasz z wołowiny oraz azjatycka surówka z białej kapusty. Na deser wybierz kokosowy sorbet.

Kuchnia indyjskadla uczulonych na gluten: popularne naleśniki moong dhal z grochem łuskanym, dosad z ryżu i soczewicy, Khmer, pudding ryżowy o aromacie migdałów i kardamonu, kulfi – lody ze skondensowanego mleka, pistacji i migdałów. Bez większych przeszkód możecie spróbować potraw z ryżu o ile curry nie zostało zagęszczone mąką.

Dla osób unikających mleka: potrawy grillowane i kebab. Unikajcie potraw z curry, ponieważ zawierają przeważnie jogurt, ghee lub śmietanę. Wybierzcie płaskie chleby pieczone w piecu jak roti chapatti i koniecznie upewnijcie się, że się, czy takie chleby jak poori i pa ratha zostały usmażone na oleju, a nie na ghee. Unikajcie naan i chlebów zawierających jogurt. Na deser jedzcie bezmleczną wersję lodów z jogurtu i mango.
Dla osób unikających jajek: większość chlebów (oprócz naan), curry z ryżu, mięsa i warzyw, marynatami i sosami chutney, jak też napojem jogurtowym lassi.
Dla uczulonych na orzechy i orzeszki ziemne: kuchnia ogólnie nie polecana dla tego typu alergii. Mielone orzechy, pistacje i migdały znajdują się w wielu potrawach curry, chlebach i słodkich daniach. Trzeba zawsze pytać w restauracjach, na jakim oleju przygotowywane są potrawy. Bezpieczne potrawy to dania grillowane, kebab i dania tandoori z raitą. Z deserów wybierzcie gulab jamun lub smażone kulki mleczne w różanym syropie.

Kuchnia włoskadla bezglutenowców: risotto, polenta, ziemniaczane gnocchi robione bez mąki, sery mozarella, parmezan, uważajcie jedynie na dolcelatte i gorgonzolę. Na deser – lody lub deser zabagnione. 

Dla bezmlecznych: antipasti z melona i szynki parmeńskiej, grillowane warzywa, większość rodzajów pieczywa, smażone ryby lub mięso, Vitello tonnato. Z deserów: sorbety, granita. Problem może być z pizzą zawierającą ser na bazie mleka, dlatego lepiej ich unikać.
Dla bezjajecznych i bezorzechowców: słynna insalate tricolore. Odpadają makarony, bo są na bazie jajek (chyba, że będą suszone). Z sosów unikaj carbonara. Jeżeli tolerujesz orzeszki pinii, możesz sięgnąć po pesto, a z deserów - większość lodów, oprócz orzechowych. Dla uczulonych na jajka odradzam zamawiania włoskich deserów. Możecie wybrać ewentualnie frutti di stagione i sorbety.

Kuchnia francuskadla uczulonych na gluten najbezpieczniejsze będą dania z grilla ryby i steak Au oivre, dania z ziemniaków, np. gratin. Z deserów: gotowane bezy z sosem waniliowym (Iles flottantes) i krem brulees. Niestety musicie zrezygnować z ciast, croissantów, pieczywa, gulaszów (zazwyczaj zagęszczane mąką). Ewentualnie możecie skusić się na naleśniki z mączki gryczanej (galettes de sarrasin) ale trzeba upewnić się, czy nie są zrobione z dodatkiem mąki pszennej.

Dla uczulonych na mleko: sięgnijcie raczej po dania kuchni południowej, w której rządzi oliwa z oliwek i zrezygnuj z kuchni północnej, składającej się z kremowych potraw na bazie masła. Wybierzcie klasyczne sałatki, np. nicoise oraz dania z grilla bez sosów i steki (uenij się, że nie użyto masła) lub zapiekanki – boeuf bourguignon. Z deserów wybierz te oparte na owcach, np. gruszki w winie.
Dla uczulonych na jajka: zupa cebulowa, coq au vin, steak frites i config de ca nard. Unikajcie sosów, większości ciast i deserów z wyjątkiem owocowych lub niezawierających białka sorbetów.
Dla uczulonych na orzechy: ostrożnie wybierajcie bagietki, pains de campagne, byłeczki z czekoladą, palmiers, słodkie tarty z owcami – mogą zawierać śladowe ilości orzechów.

Czym jest gęstość odżywcza?
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
~majewa91/5 lat temu
Nareszcie ktoś o tym pomyślał, bo generalnie o alergików w polskich restauracjach sie nie dba i rzadko potrafią cos doradzić. Prawda jest taka ze trzeba chodzić do naprawdę dobrych, drogich knajp żeby polecili ci cos nie uczulającego i smacznego. Ja z moja alergią na jajka nie mogłam prawie niczego porzadnego zjeść, nawte nie wiedziałam że sa takie potrawy . Fajnie, napewno sobie zapamietam co mogę a co nie.
~Violletta/5 lat temu
bardzo przydatna, przekrojowa porada:)