POLECAMY

Kalkulator zapotrzebowania kalorycznego

moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2012-12-07 19:52
[url_special=http://wieszjak.polki.pl/narzedzia/kalkulatory/37,kalkulator-zapotrzebowania-kalorycznego.html:2p4yftgg]http://wieszjak.polki.pl/narzedzia/kalkulatory/37,kalkulator-zapotrzebowania-kalorycznego.html[/url_special:2p4yftgg]
napisał/a: KarolinaS. , 2013-02-11 09:33
właśnie przeliczyłam ile potrzebuję kalorii dziennie, myślę , że jem więcej. Kiedyś, żeby się przekonać ile zjadam to zapisywałam w zeszycie i załamałam się wynikiem.
napisał/a: Boberek25 , 2013-03-25 09:45
Warto się sugerować tego typu kalkulatorami? Cz trafnie wskazują zapotrzebowanie kaloryczne organizmu?
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2013-03-25 09:52
Oczywiście że warto. A czy trafnie? Dokładnie oczywiście nie, bo nie ma takiej możliwości.
napisał/a: Magda30PI , 2013-03-29 11:01
Każda pomoc sie przydaje nawet takie sprawdzenie daje mozliwosc regulacji. Dobry pomysł z zapisywaniem ilości spożywanych kalorii
napisał/a: DietBox.pl , 2013-05-31 12:40
Pamiętajmy także, aby nasze zapotrzebowanie kaloryczne było równoznaczne z odpowiednim i pełnowartościowym składem menu. Istotny jest fakt, że jedne produkty bardziej od innych wpływają na naszą wagę. Na przykład produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie tylko wywołują szybko uczucie głodu, ale także sprzyjają powstawaniu niechcianego tłuszczyku, dlatego zachęcamy do skorzystania z porady dietetyka przy układaniu menu :)
napisał/a: momo12 , 2013-08-20 08:23
KarolinaS. napisal(a):właśnie przeliczyłam ile potrzebuję kalorii dziennie, myślę , że jem więcej. Kiedyś, żeby się przekonać ile zjadam to zapisywałam w zeszycie i załamałam się wynikiem.


Załamałaś bo? Było za dużo czy za mało??? :)
napisał/a: Leerkoo , 2014-01-05 20:07
Hmmm... Właśnie czytałam książkę dukana i tam była podana informacja o tym, że organizm część kalorii zużywa na rozkładanie produktów do związków prostych. Na węglowodany proste, jak cukier zużywa 7% energii dostarczanej z nich, na masło czy olej 12%, a na białko 30% reszta leci dalej i jest zużywana do pracy organizmu. Czyli niby jak zjem kostkę twarogu chudego 250g ma ok 250kcal to "dalej" przejdzie ok 175kcal...
Nie wiem czy to są jakieś rzetelne informacje i się na nich opierać. Może ma ktoś jeszcze jakieś tego typu informacje, bo pierwszy raz sie z taką informacją spotkałam i nie wiem czy opierać się na tej teorii przy budowaniu mojej diety.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2014-01-06 08:19
Ale to o czym piszesz to Termiczny Efekt Pożywienia i jest to znane od wielu lat i Dukan nic odkrywczego nie napisał :)
napisał/a: Leerkoo , 2014-01-06 19:53
No ja niestety się z tym nigdzie nie spotkałam :) No to podałeś mi właściwą nazwę tego zjawiska, bo nawet nie wiedziałam jak to się fachowo nazywa :D

Djfafa masz gdzieś "pod ręką" jakiś link do wiarygodnego źródła informacji o tym zjawisku?
Nie chcę błądzić po forach gdzie ktoś napisze, że coś co słyszał od wujka kolegi sąsiada babci.
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2014-01-06 19:58
Po prostu google.
napisał/a: Leerkoo , 2014-01-07 22:03
Według tego kalkulatora wychodziło, że moje dziennie zapotrzebowanie to 1802 kalorii dziennie. Po wrzuceniu moich zwłok na specjalne urządzenie wyszło, że moje zapotrzebowanie to 1419 kalorii dziennie. Pewnie w takich kalkulatorach standardowych wyliczenia są dla zdrowego przeciętnego człowieka a nie z jakimiś chorobami