POLECAMY

Jakie produkty można zaliczyć do zdrowego jedzenia?

aniwey
napisał/a: aniwey, 2014-01-07 22:26
Czy mogłybyście udzielić mi najprostszych wskazówek w kwestii tego, czego naprawdę lepiej nie jeść? Oczywiście nie chodzi mi o podawanie gotowych zestawów obiadowych, ale jak myślę o czymś zdrowym, ale bardziej konkretnym, mało potraw przychodzi mi do głowy. Czego się wystrzegać w swojej diecie? Z góry dzięki! ;)
wkwasniak
napisał/a: wkwasniak, 2014-01-08 12:22
A masz na myśli jednoczesne odchudzanie, czy może zdrowe żywienie bez spadku wagi?:)
napisał/a: m-arta_1234, 2014-01-08 15:52
Można powiedzieć, że główna zasada jest taka - im mniej przetworzone i tłuste jedzenie, tym zdrowsze :) Najzdrowsze więc będą surowe warzywa i owoce, chude mięso, chudy nabiał i pełnoziarniste pieczywo i makarony oraz "grube" kasze. Oczywiście niektóre rzeczy ciężko zjeść na surowo - wtedy radziłabym wybrać gotowanie (zwykłe lub na parze) lub pieczenie.
jmroczkowska
napisał/a: jmroczkowska, 2014-01-08 15:57
Jak sam Hipokrates powiedział "Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" - a ja ufam ojcu współczesnej medycyny ;))) i staram się odżywiać zdrowo, bo wszystko, co jemy odbija się na naszym zdrowiu, cerze, czy kilogramach.

Jeśli chodzi o zdrowe odżywanie, to warto zmienić czytać czasem etykiety :) Białe pieczywo na ciemne, zamienić ziemniaki na kasze, czy ciężkie przekąski, tj. chipsy np. na bakalie.

Potrawy:
Warto kupić (najlepiej w małym warzywniaku, a nie super markciecie), warzywa i ugotować (nie rozgotować), np. kapustę + marchewkę. Taka "zupa" może starczyc na 2-3 dni.
eenax
napisał/a: eenax, 2014-01-14 11:02
Z czego powinno się zrezygnować:
- z produktów poddawanych obróbkom wysokimi temperaturami czyli np. smażenie i grillowanie,
- produktów przetworzonych: konserwy, kolorowe napoje gazowane i niegazowane, produkty z długa data przydatności,
- produktów dosładzanych (większość kolorowych napoi, kolorowych jogurtów, płatków śniadaniowych itp.
- potraw mocno dosalanych
- sosów na wywarach mięsnych i doprawianych śmietaną,
- wszelkich kostek rosołowych i "veget",

Co powinno się jeść:
- produkty jak najmniej przetworzone (surowe lub gotowane ew. pieczone)
- nabiał (jogurty naturalne, maślanki, kefiry i ew. mleko 2-3%), jajka
- pieczywo z mak pełnoziarnistych (unikać ciemnych barwionych karmelem), makarony też,
- kasze i ryz brązowy,
- warzywa jak najbardziej kolorowe
- mięsa chuda ale za to tłuste ryby,
- oleje roślinne: do surówki czy do zupy.
- zioła i surowe i suszone,
- woda dużo niegazowanej wody lub lekkich herbatek owocowych.

Najlepiej jeść więcej małych posiłków, mięsko i ryby najlepiej jeść z warzywami, śniadanie to najważniejszy posiłek (powinno sie je jeść porządne i do 1,5 h po wstaniu).

Zas co do potraw:
Owsianka z dodatkami to genialny posiłek. Mozna do niej wrzucic co sie chce i będzie pożywnym porannym posiłkiem dającym sporo energii na porannych "rozruch":
białko daje nasycenie, płatki owsiane również oraz oczyszczają jelita, suszone owoce to zdrowe węglowodany, zarodki pszenne to witaminy, otręby tez, siemię lniane to zdrowe kwasy tłuszczowe i ma pozytywny wpływ na układ trawienny, orzechy to minerały i magnez, surowe owoce to witaminy, itp.

Wśród polskich owoców mamy genialne jabłko, pyszne, zdrowe, pożywne, ma mnóstwo błonnika.

I kapusta. Genialne warzywo można jeść w rożnych postaciach: surową, gotowaną i kiszoną i we wszystkich postaciach jest zdrowa i dietetyczna.