POLECAMY

Co jest lepsze wyciskarka , czy sokowirówka?

napisał/a: aivon , 2009-10-04 22:24
Ostatnio zdecydowałam, że zamiast witamin z apteki ( bo to w sumie drogo wychodzi efektów wielkich nie widzę) zacznę przyjmować witaminy z warzywami i owocami. Ale mam dylemat , bo nie wiem czy lepiej zainwestować w sokowirówkę ( choć moja mama ma ale nie jest zbyt często używana za dużo zachodu z nią ) czy wyciskarka ? Poczytałam trochę i w sumie mam mieszane zdanie . Znalazłam stronę [code:4pxy61ps]http://www.vitajuice.pl/wyciskarka.html[/code:4pxy61ps]
tu w sumie też piszą ze to wyciskarka jest lepsza.Ktos z was ma wyciskarke?
napisał/a: ane7 , 2009-10-05 10:28
Jeżeli chodzi o mnie to wyciskarka.
Dam Ci linka poczytaj sobie moze to Ci pomoże wybrać odpowiedni sprzęt :)
http://www.eujuicers.com/pl/jak-wybrac-wyciskarke-soku
moderator djfafa
napisał/a: djfafa , 2009-10-06 09:34
Sokowirówka-prosta przyczna: mniej odpadów. A wiele cennych składników zawartych jest np. w skórkach.
napisał/a: ane7 , 2009-10-06 12:07
djfafa napisal(a):Sokowirówka-prosta przyczna: mniej odpadów. A wiele cennych składników zawartych jest np. w skórkach.


Ja wolę wyciskarkę bo jest mniej mycia :) ale tu się z Tobą zgodzę-masz rację! :)
napisał/a: olszass , 2009-12-12 17:33
ane7 napisal(a):
djfafa napisal(a):Sokowirówka-prosta przyczna: mniej odpadów. A wiele cennych składników zawartych jest np. w skórkach.


bo jest mniej mycia :)


właśnie takie podejście często jest przyczyną niepowodzeń dietetycznych ;)


sorry, że podgrzewam stary wątek ale nie mogłem się powstrzymać ;p


przed chwilą wyciskałem sok z grejpfrutów, cytryn i mandarynek. namachałem się ale gdybym miał wrzucić do sokowirówki to bym musiał obierać ze skórki ;p
napisał/a: final , 2010-05-25 11:15
Ja tez wybieram sokowirówkę. Faktycznie jest z niej mniej odpadów, a soczki i przecierki jakie wychodzą, znakomicie smakują. Wiadomo, że na wyciskarce nie zrobi się tego wszystkiego, co można zrobić na sokowirówce. Wydaje mi się, warto w jakąś dobrą zainwestować, zresztą sama jestem na kupnie czegoś takiego i najbardziej spodobała mi się jedna sokowirówka z magicznej planety - BOSCH, więc marka dobra i prawdę mówiąc wygrywa, bo ma o wiele więcej funkcji, niż inne tego typu urządzenia.
napisał/a: ognista4 , 2010-05-27 17:07
ja wolę sokowirówkę....uwlebiam te zmielone "farfocle" z owoców i warzyw;)))
napisał/a: aivon , 2010-07-23 19:46
Witam wszystkich i dziekuje za odp., ale wybrałam w końcu wyciskarkę Green Star 3000. Z wyboru jestem ogromnie zadowolona - takiego soku w sokowirówce nigdy nie otrzymałam. O soczkach z kartonów już dawno zapomniałam, to nawet nie powinno sie nazywać soki bo jak ktoś spróbował soku z wyciskarki to wie o czym pisze.

Kupiłam na tej stronce co na górze podałam, najpierw przewertowałam internet w poszukiwaniu informacji. Po pozytywnych opiniach zadzwoniłam do tego sklepu i powiedziałm co potrzebuje - do czego i mi Pan powiedział że ta będzie najlepsza. Miałam do wyboru jeszcze tańszą green Star 1000 albo 2000 ale stwierdziałm ze cena sie mało różni a będe mieć już wszystko. I tak oto stałam sie posiadaczką mojego urządzonka do soków.

Teraz nawet powiększylam ogródek, aby mieć swoje niepryskane warzywka:) Jabłka kupuje od sąsiada i przyrzadzam przepyszne soki. Wszystkim polecam przerzucenie sie na soki warzywne i owocowe - Kiedyś kupowałam witaminy w tabletkach, ale odkąd mam wyciskarkę cała moja rodzina zapomniała co to przeziebienie.

Pozdrawiam:)
napisał/a: Ania_45 , 2010-07-27 19:52
Zdecydowanie sokowirówka, nie tracisz niektórych części z owocu/warzywa co równa się temu że nie tracisz witamin :)
napisał/a: lol1 , 2010-08-07 21:58
Witam wszystkich,

Sokowirówka tnie owoce i warzywa, metalowe ostrza powodują unieczynnienie żelaza, utratę enzymów i innych wartości, których organizm nie przyswaja, a zatem sok ten nie ma właściwości leczniczych. Chyba każdy kto wyciskał sok z sokowirówki widział jak szybko się utlenia( zmienia kolor) to efekt tych metalowych noży, i szybkich obrotów. Prędkość ma ogromne znaczenie przy wyciskaniu, do temperatury 47 st. C enzymy sa aktywne, powyżej ulegają zniszczeniu.

Dlaczego pulpa (czyli te resztki które pozostają po wyciśnięciu soku) jest mokra w sokowirówce? A dlatego, że gdy ostrza tną owoc czy warzywo, a siła odśrodkowa odwirowuje sok ze startej pulpy sok wydostaje się jedynie z miejsc przecięcia. " We wnętrzu startych cząsteczek znajduje się jeszcze dużo soku, którego nie można odwirować."
Oczywiście sok z sokowirówki jest zdrowszy niż ten z kartonu, ale jeśli decydować się na picie soków to może warto by pomyśleć nad sensownym wydaniem pieniędzy :) Wyciskarek jest wiele, są droższe ale i tańsze, nie trzeba od razu bankrutować i wydawać 3 tysie na wyciskarkę, może poszukać tańszej i odpowiedniej na domowe warunki.
napisał/a: kiliimisi , 2010-10-09 23:52
Ania_45 napisal(a):Zdecydowanie sokowirówka, nie tracisz niektórych części z owocu/warzywa co równa się temu że nie tracisz witamin :)


Nie zgodzę się, to właśnie sokowirówka traci witaminy, które powinny być w soku. Sok wydobywa się jedynie z przeciętych części, a co z reszta soku? (razem z pulpą trafia do kosza)

Sokowirówka wytwarza taką temperaturę w której, tracimy nieodwracalnie lecznicze enzymy. Sokowirówka zawsze była lepsza od zwykłych soków z kartonu, ale kiedyś. Dziś to już przeżytek, jak kupować to tylko wyciskarkę, ale tez trzeba uważać. Unikaj wszelkich części metalowych np. sitek, walców które mają kontakt z sokiem. Wysokie obroty powodują wysoką tem. i tak jak wcześniej wspomniałam tracimy przez to enzymy i niektóre witaminy. Najlepsza prędkość to ok 110 obrotów.
napisał/a: malagauno , 2011-12-09 15:30
Ja mam sokowirówkę Sapira i korzystam z niej praktycznie codziennie. Wyciskarka jest dużo droższa, a sok otrzymywany jest praktycznie taki sam- Świerzy, smaczny i zdrowy. Na początek kupiłabym sokowirówkę, a później, jak faktycznie będziesz korzystała przerzuć się na wyciskarkę.