Bogate w żelazo są:
- Czerwone mięso
- Podroby
- Żółtko jaja
- Szpinak
- Natka pietruszki
- Ziarno soi
- Ziarno soczewicy (czerwonej i zielonej)
- Płatki zbożowe (żytnie, pszenne, owsiane)
- Zarodki pszenne
- Kasze (jaglana, krakowska, kukurydziana)
- Pestki dyni i słonecznika
- Siemię lniane
- Produkty z serii Alpro Soja
- Bran Flakes
- Ziarno soi
- Produktach sojowych
- Niełuskanym ryżu (ryż dziki, naturalny brązowy)
- Mące kukurydzianej
- Soczewicy czerwonej
- Soczewicy zielonej
W cynk obfitują:
- Płatki żytnie, owsiane, pszenne
- Zarodki pszenicy
- Siemię lniane
- Soczewica czerwona
- Ziarno soi
- Czekolada Dietto
- Płatki zbożowe
- Zarodki pszenicy
- Kasze
- Nasiona dyni i słonecznika
- Soczewica czerwona i zielona
- Soja
Jeśli dieta będzie urozmaicona i bogata w powyższe produkty nie powinniśmy się martwić o stan naszych paznokci.