Blat roboczy w kuchni - jaki wybrać?

Zastanawiasz się jaki blat kuchenny wybrać? Pamiętaj, że jego głównym celem ma być trwałość i funkcjonalność a także odporność na wysoką temperaturę i wilgoć.
/ 26.02.2013 07:53

Zastanawiasz się jaki blat kuchenny wybrać? Pamiętaj, że jego głównym celem ma być trwałość i funkcjonalność a także odporność na wysoką temperaturę i wilgoć. 

Pierwszą zasadą o jakiej powinniśmy pamiętać jest to, że blaty połyskujące są bardziej podatne na zarysowania i brud. Jeżeli zależy nam na trwałości pamiętajmy o matowo wykończonej konstrukcji. 

 

Blat z kamienia, granitu  i marmuru 

Jego obecność w kuchni wzbudza największe zainteresowanie, poza lodówką z kostkarką i innymi zdobyczami techniki oczywiście. Kamień jest ciężki, dlatego decydując się na jego obecność, warto zadbać o wzmocnienie szafek. 

Ponadto marmurowy blat, podobnie jak wykonany z niego kominek wymaga impregnatu. Najlepiej czyścić je przy pomocy wilgotnej ścierki.

 

Blat z konglomeratu – kamienna imitacja

Ten rodzaj blatu powstaje ze zmielonego marmuru lub granitu łączonego z żywicą poliestrową i barwnikami. Daje mu to największą trwałość i odporność.

Jeżeli decydujemy się na użycie konglomeratu, wybierzmy  granitowy, ponieważ marmurowy również wymaga impregnacji, chociaż jest bardziej urokliwy.

 

Urok drewna

Decydując się na blat wykonany z drewna mamy do wyboru kilka ich rodzaji: dąb, olchę, buk, sosnę, mahoń oraz kambalę. O doborze produktu świadczy trwałość. Blat powstaje poprzez sklejenie kilku listew, zapobiegając przy tym naprężaniu i pękaniu. Po tym zostaje polakierowany akrylem.

Zaletą drewnianego blatu jest to, że wielokrotnie można go odnawiać. Wystarczy wyszlifować powierzchnię i ponownie pomalować. Wadę stanowi brak odporności na działanie wysokich temperatur.

 

Blat ceramiczny

Coraz większą popularnością na rynku cieszą się blaty ceramiczne. W tym wypadku mamy do wyboru gres albo terakotę. Bogata kolorystyka zapewni naszej kuchni niepowtarzalny wygląd. Jej montaż polega na naklejeniu  na wodoodporną płytę wiórową lub sklejkę, używając elastycznego kleju do glazury, a szczeliny wypełnia się masą epoksydową.

Jeśli nie stać nas na droższą masę, przerwy możemy wypełnić tańszą masą cementową. Pamiętajmy jednak, że powstałe spoinę należy zaimpregnować emulsją uszczelniającą.

 

Szklana tafla 

Idealnie pasuje do nowoczesnych wnętrz i mebli do zabudowy. Blaty powstają ze szkła laminowanego, łączonego żywicą lub folią. Warstwa wierzchnia wykonana jest z hartowanego szkła, które jest bardzo odporne, ponieważ w razie uszkodzenia nie rozpada się na kawałki. Jego grubość najlepiej dobrać do szafek. Grubość tafli nie przekracza zazwyczaj  25 mm. 

 

Blat laminowany

Wiórowa płyta laminowana to najbardziej popularny sposób wykonania blatu. Tworzy się go z drewnianych wiórów, żywic syntetycznych oraz papieru, utwardzonego w wysokiej temperaturze. W zależności od potrzeb pokrywany jest laminatem matowym, półmatowym lub błyszczącym. Możemy również wybrać jego fakturę oraz – co najważniejsze w tej kwestii - wzór. Jest odporna na zabrudzenia i wysoką temperaturę.  

Kolejnym ważnym argumentem jest przystępność cenowa. od 40 zł/m.b. blatu o szerokości 60 cm. Wadą jest jednak to, że powierzchnia blatu ulega dość szybkiemu zniszczeniu i zmatowieniu. 

fot. housetohome.co.uk, projektkuchni.blox, opex, Ceramika Paradyż, budnet.pl, 

Redakcja poleca

REKLAMA