Babka luksusowa

Mąkę starannie przesiać i ogrzać. Przygotować rozczyn z drożdży, ćwierci szklanki letniego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odstawić do czasu, aż podwoi objętość. Do szklanki mąki powoli wlać wrzące mleko, mieszając energicznie łyżką, aby nie powstały grudki. Po przestudzeniu dodać rozczyn, resztę mąki oraz mleka i odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ubić żółtka i całe jaja z cukrem i solą, wlać je do ciasta.
/ 21.10.2006 15:42

Składniki

  • szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 6 dag drożdży,
  • 2 jaja,
  • 13 żółtek,
  • 25 dag cukru pudru,
  • szklanka sklarowanego masła,
  • tabliczka gorzkiej czekolady, garść rodzynków,
  • wanilia,
  • kieliszek rumu,
  • ćwierć łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Mąkę starannie przesiać i ogrzać. Przygotować rozczyn z drożdży, ćwierci szklanki letniego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i odstawić do czasu, aż podwoi objętość. Do szklanki mąki powoli wlać wrzące mleko, mieszając energicznie łyżką, aby nie powstały grudki. Po przestudzeniu dodać rozczyn, resztę mąki oraz mleka i odstawić ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ubić żółtka i całe jaja z cukrem i solą, wlać je do ciasta.

Gdy ciasto wyraźnie się podniesie, wyrabiać je ręcznie pół godziny lub 10 min mikserem. Podczas wyrabiania dodać rum i wanilię. Następnie wlać sklarowane masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz całkowicie się wchłonie. Pod koniec dodać rodzynki i pokruszoną czekoladę. Przykryć ciasto i poczekać, aż podwoi objętość, lecz nie dłużej, aby nie opadło.

Formę wysmarowaną masłem i obsypaną tartą bułką wypełnić do połowy ciastem. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić termostat na 150°C i po godzinie ostrożnie wyjąć z piekarnika gotową babę. Jeśli kuchenka nie ma termostatu, trzeba zaczekać, aż ciasto wyrośnie w formie, po czym około 40 min piec je w gorącym piekarniku.

Baba dłużej zachowa świeżość, jeśli po wyjęciu z formy posmaruje się ją sklarowanym masłem i obsypie cukrem pudrem, po czym włoży z powrotem do formy lub zawinie w folię.

Redakcja poleca

REKLAMA