Afrodyzjaki to środki, które mają zwiększać nasz popęd płciowy i pożądanie. Należą do nich również niektóre składniki potraw i napoje!
Zobacz też: Przepisy na drinki
fot. Fotolia
Czekolada - miłosny afrodyzjak
Według badań w momencie spożywania czekolady nasze mózgi zachowują się tak samo jak wtedy, gdy jesteśmy podekscytowani. Reakcja mózgu jest też podobna do tej, która powstaje pod wpływem pożądania.
Legenda głosi, że spożywanie czekolady było w dawnych czasach zakazane w klasztorach - najwidoczniej już wiele lat temu zaobserwowano zgubny wpływ czekolady.
Przygotowanie słodkiego deseru na Walentynki na pewno będzie świetnym pomysłem! Czekolada zawiera fenyloetylaminę, która powoduje wzrost hormonu szczęścia. Dzięki temu poprawia nastrój, sprzyja wytworzeniu miłej atmosfery i romantycznego nastroju!
Truskawki - symbol miłości
Chyba wszyscy kojarzą tę scenę z komedii romantycznych - para na randce z uczuciem zjada truskawki, patrząc sobie w oczy, a potem... Potem bywa różnie.
Truskawki są symbolem miłości głównie ze względu na swój kolor i kształt. To, jak silnie kojarzą się z erotycznymi sytuacjami świadczy jednak o tym, że mogą działać jak afrodyzjak.
Szampan - napój kochanków
Kolejną kultową sceną wprost z komedii romantycznych jest wspólne picie szampana. Oczywiście, na pewno działa on jak afrodyzjak - bąbelki uderzają do głowy, a krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach. Poza tym działa też siła miłosnych skojarzeń - truskawki, czekolada i szampan... to przecież takie filmowe!
Owoce morza - wodzą na pokuszenie
Owoce morza są przede wszystkim bardzo zdrowe - zawierają niewiele tłuszczy. Dodatkowo ich barwy są uważane za podniecające, a zapach może również działać na niektórych kusząco.