Gustujący w owocach morza mogą skusić się na krewetki z ryżem. Składniki: 6 pomidorów, 2 cebule, 50 dag krewetek (mrożonych), 40 dag brązowego ryżu, czerwona papryka, ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, łyżeczka słodkiej papryki, sos Tabasco, tymianek, sól, natka selera
Poszatkuj seler i cebulę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i pokrój w drobną kostkę.
Wlej na patelnię 5 łyżek oliwy i rozgrzej. Wrzuć wszystkie pokrojone warzywa oprócz prócz pomidorów. Dodaj drobniutko posiekany czosnek.
Dodaj słodka paprykę, sól, tymianek i wreszcie pomidory. Całość skrop sosem Tabasco. Duś pod przykryciem 15 minut. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko.
Dodaj krewetki i duś całość jeszcze przez 5 minut. Podaj krewetki na ryżu.
Jeśli lubicie kuchnię włoską, proponuje przygotować wykwintne koralowe lasagne. To prawdziwa bomba afrodyzjakalna! Składniki: 6 listków szpinakowej lasagne (poznasz po zielonym kolorze), 75 g małży, 75 g kalmarów pokrojonych w kostki, 75 g mątw pokrojonych w kostkę lub plasterki, 25 g obranych krewetek, 150 g sosu beszamelowego z wywaru rybnego (można kupić gotowy), 50 g sera ementalera, pół kieliszka białego wina, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz
Wlewamy oliwę z oliwek na patelnię i podsmażamy małże, kalmary, mątwy i krewetki. Następnie przyprawiamy je solą.
Gdy są już zarumienione, podlewamy je białym winem i nadal smażymy aż wino wyparuje.
Zdejmujemy z ognia i wyjmujemy małże z muszli. Wszytko mieszamy z sosem beszamelowym.
Gotujemy makaron al dente.
W naczyniu wysmarowanym masłem kładziemy naprzemiennie warstwę beszamelu i makaronu aż do utworzenia w ten sposób trzech pieter.
Na koniec całość posypujemy dużą ilością startego ementalera i zapiekamy w piekarniku na 10 minut.
Koniecznie pamiętaj o deserze! To was ostatni posiłek przed upojną nocą, dlatego powinien szczególnie pobudzić Wasze zmysły. Przygotuj gruszki w czekoladzie z lodami waniliowymi.
Składniki: lody waniliowe, 4 gruszki, 100 gramów cukru pudru, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, cukier waniliowy, 1 szklanka ubitej śmietany
Czekoladę roztapiamy w rondlu. Gruszki oczyszczamy z nasion.
Zmieszaj 2 szklanki wody z cukrem i zagotuj. Następnie włożyć gruszki, dodaj cukier waniliowy i gotuj wszystko przez 10 minut.
Owoce wyjmij i ostudź.
Włóż do pucharków do pucharków lody i udekoruj kawałkami gruszek. Na koniec polej wszystko wszystko czekoladą i bitą śmietaną.