Zarówno nadmiar jak i niedobór węglowodanów (cukrów) w diecie, oraz nieodpowiednia ich jakość może przyczyniać się do niekorzystnych zmian w masie i składzie ciała a także prowadzić do zaburzeń metabolicznych sprzyjających zaburzeniom erekcji.
Z punktu widzenia zdrowia należy zadbać o właściwą jakość węglowodanów w diecie. W pożywieniu powinny dominować powinny złożone formy cukrowców, jak: produkty wytwarzane z całego ziarna zbożowego (chleb razowy, kasze, płatki zbożowe), przetwory zawierające dodatek otrąb, a także surowe warzywa i owoce. Wartość energetyczna takiego pożywienia jest obniżona poprzez zawartość naturalnych, niestrawnych części (błonnik pokarmowy). Produkty te nie są tak łatwe jak inne do szybkiego pogryzienia i przełknięcia, przez co zmniejsza się tendencja do przejadania się. Potrawy przyrządzane z pełnego ziarna zawierają wiele składników mineralnych i witamin sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu narządów płciowych. Produkty obfitujące w błonnik pokarmowy wywierają także korzystny wpływ na sam metabolizm . Warunkują bowiem powolne uwalnianie i przenikanie glukozy do krwi co nie powoduje skoku insulinowego i zakłócania przemian kwasów tłuszczowych.
Szczególnie niewskazana jest dieta ze zwiększoną zawartością węglowodanów prostych i wysoko przetworzonych jak cukier, słodycze, białe pieczywo, słodzone napoje. Zawarty w tych produktach szybko wchłanialny cukier przyczynia się do licznych zaburzeń w gospodarce tłuszczowej i węglowodanowej prowadząc w efekcie do przyspieszenia zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych i związanych z nimi zaburzeń erekcji.
W niektórych przypadkach, szczególnie u osób z nadwagą podaż węglowodanów powinna być ograniczana, co zapobiega rozwojowi otyłości i niekorzystnych zmian miażdżycowych. Przy stosowaniu diety z obniżona zawartością węglowodanów, ważną rolę mogą odegrać preparaty glutaminy (OLIMP L-GLUTAMINE, BX GLUTAGENIX, OLIMP GLUTAROL). Glutamina zwiększa bowiem zdolność organizmu do uzupełnienia zapasów cukru w mięśniach i wątrobie przy zmniejszonej podaży węglowodanów oraz odgrywa ważną rolę w procesie wchłaniania składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Glutamina wpływa ponadto korzystnie na wydzielanie hormonu wzrostu oraz hormonów płciowych, a także uczestniczy w syntezie glutationu - związku o wybitnych właściwościach prozdrowotnych.