Ogniste steki wołowe zaskoczą swoim wyrazistym i zdecydowanym smakiem każdego amatora tych kotlecików. Sprawdź przepis i podaj steki podczas Wielkanocy!
po 1/2 strąka pokrojonej w małą kosteczkę czerwonej, żółtej i zielonej papryki
mała posiekana czerwona cebulka
sok z limonki lub cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
Mięso wyrób na jednolitą masę z jajkiem, cebulą, natką, chili, czosnkiem, mieloną papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 min. Z masy uformuj 6 średnich lub 4 większe kotlety. Lekko spłaszcz. Posmaruj delikatnie oliwą i usmaż na patelni grillowej.
W tym czasie wymieszaj w misce wszystkie składniki salsy, dopraw do smaku solą i odstaw do lodówki. Usmażone steki podawaj z salsą oraz opieczoną na grillu lub w piecu bagietką.