Weselne menu nie musi ograniczać się do rosołu, kilku kombinacji dań mięsnych i sałatek. Coraz popularniejsze staje się sięganie do kuchni w stylu fusion, łączącej w nowoczesnej formie różne tradycje kulinarne. Interesującym pomysłem jest też wybranie motywu przewodniego łączącego wszystkie potrawy, dekorację stołu i sali weselnej. My proponujemy wesele kwiatowe.
Wbrew powszechnym przekonaniom kalafior nie jest jedynym jadalnym kwiatem. Do przyrządzania pysznych dań doskonale nadają się stokrotki, bratki, nasturcje, akacja, róża, mlecz czy rumianek.
Na przystawkę podać można np. kawałki bagietki z ostrym serem i stokrotkami. Dzięki kwiatom doświadczony kucharz z pewnością wyczaruje też wiele pysznych sałatek. Doskonale komponuje się chrupiąca sałata z kawałkami kurczaka, bobem i płatkami róż, polana sosem na bazie octu różanego. Popularna sałatka z kukurydza, jajka na twardo, papryki i żółtego sera stanie się wyrafinowaną potrawą gdy dodamy do niej kwiaty nasturcji. Różane płatki wzbogacą także lekką sałatkę z owoców skropionych odrobiną likieru.
Olbrzymim polem do popisu są desery. Kulminacyjny punkt wesela to oczywiście płonący tort. Również on może być ozdobiony kandyzowanymi płatkami lub całymi kwiatami. Ocukrzone bratki czy hortensje nadają się także do udekorowania innych deserów, np. lodów. Oryginalną przekąską będzie galaretka z róży z zatopionymi w niej delikatnymi płatkami.
Podczas wesela, którego motywem przewodnim są kwiaty, powinny się one pojawiać w najbardziej zaskakujących miejscach. Płatki róż układane warstwowo i przesypywane cukrem pozwolą uzyskać delikatnie aromatyzowany dodatek do herbaty. Również kostki lodu mogą być udekorowane – zatopione w nich płatki róż lub bratki będą wyglądały interesująco.
Młode pary, które nie chcą decydować się na kwiatowe przyjęcie, mogą wybrać jedną z naszych propozycji, aby urozmaicić weselne menu. Kwiatowe kostki lodu, lub sałatka z płatkami róż z pewnością zapadną w pamięć Waszym gościom.
Anna Błaszczyńska
www.PocztaKwiatowa.pl