Tort - weselne dzieło sztuki

Bez niego życie nowożeńców nie mogłoby być słodkie. Wjeżdża przeważnie około północy z racami i wprawia w osłupienie przybyłych gości. Tort, piętrowy, kolorowy, albo biały – istne dzieło sztuki.
/ 02.07.2012 06:10

Bez niego życie nowożeńców nie mogłoby być słodkie. Wjeżdża przeważnie około północy z racami i wprawia w osłupienie przybyłych gości. Tort, piętrowy, kolorowy, albo biały – istne dzieło sztuki.

Podstawa każdego weselnego przyjęcia to bez wątpienia tort weselny. I chociaż nie każdemu smakuje, jego obecność jest bezwarunkowa. Podpowiadamy jak sprawić, żeby przypadł nie tyko do smaku, ale i do gustu.

Coraz częściej młodzi wybierają dekoracje ciasta, która będzie pasowała do wystroju sali i ich ubioru. Tort z dodatkami w kolorze sukni ślubnej z kwiatami nawiązującymi do wiązanki wygląda bardzo efektownie i elegancko. Nim jednak dane nam będzie skonsumowanie, trzeba zadbać o kilka podstawowych kwestii.

Pierwszą  z nich jest kwota jaką zamierzamy przeznaczyć na tort. Określenie jego ceny na samym początku sprawi, że nie uda nam się zaoszczędzić na innych dodatkach. Poza tym tort nie może być przecież najdroższym elementem.

Aby tort pasował do reszty otoczenia należy zastanowić się nad tym w jakim klimacie chcemy utrzymać całą imprezę. Jakie kolory dominują w wystroju sali, czy jest to zabytkowy dworek, czy wiejska świetlica. Jeżeli nasze wesele odbywa się latem, tradycyjny tort można zastąpić lodowym.

Na weselach wciąż największą popularnością cieszą się ciasta okrągłe składające się z dwóch pięter. W jasnym kolorze z parą nowożeńców na szczycie. Wszystko zależy jednak od waszej inwencji. Trzeba jednak przyznać, że kwadratowy prezentuje się bardziej elegancko.

Kolor toru wbrew pozorom ma duże znaczenie. Pasujący do dodatków stroju albo obrusu ciekawiej prezentuje się chociażby na zdjęciach. Dresscode przyjęty na przyjęciu powoduje większą chęć zaangażowania i uczestniczenia w imprezie.

Smak tortu wybiera się z reguły neutralny czyli śmietankowy, kawowy, bądź czekoladowy, nikt jednak nie zabroni nam zdecydować się na smak jabłkowego czy mango. Kolor ciasta sugeruje jego smak, dlatego zielony może być gruszkowy, a żółty cytrynowy.

Wielkość tortu zależna jest od ilości porcji a to oczywiście ilości gości na sali. W tym względzie najlepiej zdać się na doświadczenia cukiernika.

Zastanawiacie się czym ozdobić szczyt? W tym temacie z roku na rok pojawia się coraz więcej możliwości. Coraz bardziej popularne stało się dekorowania ciasta pierwszymi literami imion. Ciekawie wygląda również cukrowa fotografia młodej pary.

Tym, którzy nie mogą się zdecydować oferujemy bukiet kwiatów albo kolorowych motyli.

fot. weddingbee.com, .cakepicturegallery.com

Redakcja poleca

REKLAMA