Co więc jeść (a czego nie), gdy lekarz potwierdził, że dziecko jest uczulone?
Krowie mleko, sery, jogurty, kefir, masło, maślankę i inne przetwory mleczne wyklucz w pierwszej kolejności. Sprawdzaj etykiety produktów, czy nie zawierają mleka lub serwatki (uwaga: nawet większość margaryn ma dodatek białek serwatkowych!). Zrezygnuj z cielęciny oraz wołowiny – zawierają białka podobne do tych w mleku.
Dwa, trzy razy w tygodniu sięgaj po przetwory sojowe (nie częściej, by dziecko nie uczuliło się też na soję). Z serka tofu przyrządzisz smaczne i sycące sałatki z dodatkiem warzyw. Możesz też pić mieszanki mlekozastępcze dla alergików (jeśli zaakceptujesz ich smak), np. Nutramigen lub Bebilon Pepti. Dostarczą ci białka oraz cennego wapnia.
Uwaga: Nawet jeśli nie pijesz mleka i nie jesz jego przetworów, twój pokarm zawiera wystarczającą ilość wapnia dla maleństwa. Niedobory będziesz jednak mieć ty – zostanie on bowiem „zabrany” z twoich kości (dlatego po okresie karmienia piersią wiele mam ma problemy z zębami, a nawet początki osteoporozy). Żeby temu zapobiec, bierz preparaty wapnia (uzgodnij to z lekarzem). Jedz też brokuły, buraki, marchewkę, kaszę gryczaną i jęczmienną. Po zakończeniu karmienia powróć jednak do mlecznej diety.
Gdy lekarz podejrzewa, że dziecko ma uczulenie na jajka, na czas karmienia piersią musisz z nich zrezygnować. Spróbuj jeść przepiórcze (rzadziej powodują alergię niż kurze).
Brak jajek nie uniemożliwi ci przygotowywania pierogów – ciasto doskonale wychodzi bez nich – oraz kotletów mielonych – do mięsa dodaj kleik kukurydziany lub ryżowy. Panierką może być mąka kukurydziana lub pokruszone płatki. Bez jajek upieczesz też np. szarlotkę.
Owoce i warzywa rzadko alergizują, ale jednak może to się zdarzyć. Lepiej je ugotuj – wtedy nieco tracą swoje właściwości uczulające. Zrezygnuj z cytrusów, truskawek, poziomek. Z warzyw zaś uważaj na selera, paprykę i pomidory. Inne raczej nie sprawiają kłopotów.
Wydrukuj i zachowaj jadłospis diety dla karmiącej mamy na 7 dni
Poniedziałek
- Śniadanie: omlet bez mleka z konfiturą jagodową, szklanka soku warzywnego
- Drugie śniadanie: pieczywo z bezmleczną margaryną i pieczoną roladą z indyka (domowego wypieku), sałata, herbata zielona
- Obiad: zupa pomidorowa (bez śmietany) z makaronem, potrawka z kurczaka z kaszą jęczmienną, buraczki, kompot
- Podwieczorek: sałatka jarzynowa, razowe pieczywo, herbata miętowa
- Kolacja: racuszki z jabłkami, herbata żurawinowa
Wtorek
- Śniadanie: ryż z musem owocowym z dodatkiem płatków kukurydzianych i rodzynek, herbata owocowa
- Drugie śniadanie: pieczywo z margaryną i pieczonym schabem, ogórek kwaszony, herbata miętowa
- Obiad: barszcz czerwony z ziemniakami i zieloną pietruszką, kasza gryczana z gulaszem z mięsa z indyka, gotowane brokuły, sok gruszkowy
- Podwieczorek: domowy kisiel z dodatkiem jabłek lub mrożonych owoców, np. jagód
- Kolacja: pieczywo posmarowane margaryną, pasztet mięsno-warzywny (indyk, królik), owoce, herbata ziołowa
Środa
- Śniadanie: pełnoziarniste pieczywo z margaryną, plasterkiem polędwicy, pomidorem i ogórkiem, herbata z cytryną
- Drugie śniadanie: serek tofu z ogórkiem, pomidorem, papryką, sok z malin i winogron
- Obiad: zupa jarzynowa, kasza jaglana, pulpeciki z mięsa, kiszona kapusta z marchewką i cebulką, kompot z suszonych owoców
- Podwieczorek: kawałek ciasta zrobionego bez mleka (np. kruchy jabłecznik), woda mineralna
- Kolacja: makaron z wiórkami wędzonego łososia doprawiony bazylią i oliwą z oliwek, herbata wiśniowa
Czwartek
- Śniadanie: jajecznica na oliwie z oliwek z dodatkiem cebulki i pomidorów, pieczywo z margaryną, rzodkiewką i koperkiem, zielona herbata
- Drugie śniadanie: galaretka owocowa z biszkoptami
- Obiad: kapuśniak z ziemniakami, naleśniki z owocami i cukrem pudem, kompot
- Podwieczorek: pieczywo ryżowe z pastą z soczewicy, sok warzywny
- Kolacja: zapiekanka z szynką i brokułami, woda mineralna
Piątek
- Śniadanie: pieczywo z margaryną i polędwicą drobiową, pomidor, natka pietruszki, sok owocowo-warzywny
- Drugie śniadanie: ryż z jabłkami, orzechami włoskimi i rodzynkami
- Obiad: zupa ogórkowa (bez śmietany) z ziemniakami, pstrąg pieczony w folii, ziemniaki, sałata lodowa z cebulą i czerwoną papryką, polana sosem winegret, kompot z wiśni (z mrożonki)
- Podwieczorek: serek tofu z sałatą i kukurydzą oraz sosem winegret
- Kolacja: chleb razowy z margaryną i pastą jajeczną (jajko ugotowane na twardo, łyżeczka posiekanego szczypiorku, majonez), herbata jabłkowa
Sobota
- Śniadanie: razowe pieczywo z margaryną, polędwica, sałata, sok przecierowy z jabłka i dyni
- Drugie śniadanie: pieczywo chrupkie, pasztet z warzyw, banan, herbata miętowa
- Obiad: barszcz ukraiński, pulpeciki z mięsa indyczego w sosie koperkowym (bez śmietany), surówka z marchwi, sok pomidorowy
- Podwieczorek: kawałek ciasta drożdżowego upieczonego bez mleka, sok
- Kolacja: fasolka szparagowa z paskami chudej szynki z indyka lub wieprzowej, pieczywo z margaryną i zieloną pietruszką, herbata owocowa
Niedziela
- Śniadanie: jajko sadzone posypane drobno posiekanym szczypiorkiem, grahamka z margaryną bezmleczną i kiełkami sojowymi, sok przecierowy marchwiowo-jabłkowy
- Drugie śniadanie: koktajl z mleka sojowego, banana i jabłka z dodatkiem płatków kukurydzianych lub pszennych
- Obiad: żurek z jajkiem i ziemniakami, kotlet mielony z indyka, makaron, sałata lodowa z sosem winegret, kompot z mrożonych owoców
- Podwieczorek: serek tofu z pomidorem, pieczywo chrupkie
- Kolacja: sałatka z soczewicy (soczewica z duszonymi pieczarkami i cebulką), razowe pieczywo z margaryną, jabłko, herbata malinowa
Konsultacja: mgr inż. Edyta Gulińska, specjalista ds. żywienia