Co jeść w ciąży, by dziecko było mądre

ciąża fot. Panthermedia
Najnowsze badania naukowe potwierdzają: pewne produkty mają niezwykły wpływ na rozwój mózgu malucha w łonie mamy!
/ 08.05.2012 11:40
ciąża fot. Panthermedia
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda przedstawili niedawno swój raport. Dowodzi on tego, o czym już od dłuższego czasu mówili specjaliści. Otóż okazało się, że kobiety, które w ciąży jadły dużo ryb, urodziły dzieci z wyższym wskaźnikiem inteligencji, mające lepszą pamięć i zdolność koncentracji niż te, które ograniczały ryby do 300-400 g tygodniowo.

Dlaczego? Chodzi przede wszystkim o zawarte w rybach dobroczynne dla mózgu nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla ciebie to bardzo ważne odkrycie!

Dlaczego dieta jest taka istotna?

Każdy z pięciu posiłków, jakie jesz w ciągu dnia, pięciokrotnie zwiększa szanse na to, że urodzisz maleństwo zdrowe i mądre. Przestrzeganie zbilansowanej diety podwyższa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka w terminie i z dobrą masą urodzeniową. Dzięki temu w przyszłości maluch będzie mniej chorował. Dobry jadłospis może też ograniczyć ryzyko występowania wad wrodzonych. I, jak dowiedziono w Harvardzie, podwyższyć IQ malca!

O jakich składnikach trzeba pamiętać?

Dla prawidłowego rozwoju dziecka najważniejsze jest tak naprawdę to, aby niczego mu nie brakowało. Białka i węglowodany, witaminy i minerały – wszystkie są niezbędne. Ale istnieje też grupa składników, które szczególnie przyczyniają się do rozwoju mózgu nienarodzonego dziecka. To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 (dekozaheksaenowy – DHA). Zyskuje on ostatnio coraz większą sławę, nie tylko jako antidotum na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i choroby serca, ale również jako główny budulec mózgu i siatkówki oka maluszka.

Gdzie szukać kwasów omega-3?

W rybach (stąd wnioski z Harvardu). Dobre są: łosoś, śledź, sardynki, krewetki, tuńczyk w sosie własnym. Unikaj ryb surowych (sushi), mięsa rekina, miecznika, makreli – zawierają dużo związków szkodliwej rtęci.


W których innych produktach są dobre tłuszcze?

W jajkach wzbogaconych w kwasy omega-3 (tę informację wyczytasz na opakowaniu). Mniejsze ilości znajdziesz też w oleju lnianym, mięsie kurczaka, tuńczyku, krewetkach i wątróbce (ale uwaga: wątróbka zawiera dużo witaminy A, a jej przedawkowanie może być dla dziecka szkodliwe).

Czy o odporność też można zadbać?

Tak – dostarczając sobie i dziecku jak najwięcej odpowiednich aminokwasów. Najlepsze znajdziesz w białkach jaj kur grzebiących, czyli nie hodowanych w klatkach. Jajka ze sklepu powinny mieć oznaczenie (stempel na skorupce) z pierwszą cyfrą 0 lub 1. Albo kupuj jaja wiejskie od zaprzyjaźnionej gospodyni. Zawierają one najwięcej aminokwasów (alaminy i glicyny) budujących ciała odpornościowe malucha.

Co jeszcze pomaga zatroszczyć się o zdrowie dziecka?

Duże znaczenie mają minerały: cynk, magnez i selen. Wzmacniają odporność tkanek na uszkodzenia, stymulują układ odpornościowy do obrony przed substancjami toksycznymi. Magnez znajdziesz w pestkach słonecznika i dyni, ciemnym pieczywie, groszku, kaszy gryczanej, szpinaku. Źródłem cynku są: chude mięso, ryby, kasze, ciemny ryż, chleb pełnoziarnisty. Dużo selenu jest w jajkach i pełnoziarnistym pieczywie.

Jakie warzywa i owoce są ważne?

Szczególnie liczą się te, które zawierają antyoksydanty. Są to substancje zapobiegające powstawaniu w organizmie szkodliwych produktów przemiany materii, czyli tzw. wolnych rodników. Najwięcej antyoksydantów znajdziesz w żółtych owocach (brzoskwinie, morele, melony, jabłka) oraz zielonych warzywach (sałata, kapusta, seler, brokuły).

Tabletki z witaminami

Na pewno nie raz zastanawiałaś się, czy są konieczne. Teoretycznie zdrowa kobieta w ciąży mogłaby w codziennej diecie dostarczyć sobie i dziecku wszystkich niezbędnych składników. Teoretycznie, bo w praktyce musiałaby nigdy nie jeść w biegu, zawsze czuć się dobrze (i nie wymiotować), mieć dostęp do ekologicznego pożywienia, przygotowywać dania na parze itp. Preparat witaminowy ułatwia sprawę. Ale to tylko dodatek do dobrze zbilansowanej, mądrej diety. Decyzję o przyjmowaniu preparatu witaminowego zawsze podejmuj z lekarzem.
Tagi: ciąża, dieta

Redakcja poleca

REKLAMA