Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 5 min
Porcja: 170 kcal
Składniki dla 4 osób:
- 2 pęczki młodej cebulki dymki
- 750 ml domowego rosołu z kury
- 100 ml śmietanki 12-proc. lub pełnego mleka
- cytryna
- 100 ml śmietanki 30-proc.
- 50 ml wytrawnego sherry
- 4 żółtka
- mały ogórek
- 2 łyżki masła
- 1/2 strączka chili
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Dymkę oczyść, umyj, osusz, posiekaj razem ze szczypiorem. Kilka łyżek szczypioru odłóż do dekoracji.
2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło. Włóż posiekane cebulki razem ze szczypiorem i podsmaż na szklisto. Zalej połową rosołu. Doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień pod zupą i na wolnym ogniu gotuj 5 minut. Następnie zupę lekko przestudź i zmiksuj na gładko.
3. Cytrynę sparz, osusz. Zetrzyj skórkę na drobniutkiej tarce, wyciśnij sok. Umyj ogórek, pokrój w cienkie plasterki.
4. Do zupy wlej resztę gorącego rosołu, śmietankę 12-proc. i sherry. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz plasterki ogórka.
5. Zupę dopraw solą i pieprzem. Mocno podgrzej, ale już nie zagotowuj. Śmietankę 30-proc. ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
6. Po porcji zupy wlej do ogrzanych talerzy. Do każdej ostrożnie, aby się nie rozlało, włóż surowe żółtko. Udekoruj kleksem ubitej śmietanki. Posyp posiekaną papryczką chili i odłożonym szczypiorkiem. Zupę serwuj ze świeżym pieczywem.
Wielkanocne przepisy - forum >>
Zupa zielona z dymki
Zanim przystąpisz do jedzenia zupy, koniecznie ją wymieszaj, aby rozprowadzić żółtko