Wino
Najlepiej na kilka godzin przed podaniem włożyć trunek do lodówki. Kiedy nie mamy aż tyle czasu, proponuję butelkę owinąć zwilżonym ręcznikiem i włożyć do lodówki. Po 15-20 minutach wino będzie miało odpowiednią temperaturę.
Przypominam, że biała odmiana tego alkoholu najlepiej smakuje w temperaturze 8-10 st. C, natomiast czerwona – w temperaturze 16-20 st. C.
Niektórzy wkładają wino do zamrażarki, ale ja ten sposób nie jest aprobowany przez specjalistów, ponieważ wówczas wino może stracić swój „bukiet” smakowy.
Szampan
Powinien być schłodzony do temperatury 8-10 st. C. Można go (podobnie jak wino) owinąć wilgotnym ręcznikiem i włożyć do lodówki. W czasie przyjęcia – kiedy trunek zostanie już rozlany – najlepiej włożyć go do wiaderka z lodem, aby utrzymać odpowiednią temperaturę.
Wódka
Alkohol ten powinien być mocno schłodzony, do temperatury 6-9 st. C. Nie ma problemu z chłodzeniem go, bo bez żadnych przeciwwskazań można go trzymać w zamrażarce.
Piwo
Powinno mieć temperaturę 8-9 st. C. W przypadku piwa puszkowego polecam jeden szczególny sposób chłodzenia: Do dużej miski nasyp dużą ilość kostek lodu, nalej dzbanek zimnej wody. Dosyp 3 kubeczki soli, włóż puszki i mieszaj je przez 3 minuty. Tę metodę można równie dobrze zastosować do innych napojów puszkowych.
Jeszcze jedna wskazówka – jeśli nie chcesz, żeby piwo się spieniło – lej trunek powoli po ściance szklanki (a wcześniej naczynie trzeba zmoczyć).