Tak smakuje lato

To najlepszy czas na podreperowanie apetytu niejadków. Bogactwo świeżych owoców i warzyw z pewnością skusi niejednego maluszka.
/ 16.03.2006 16:57
Jest gorąco i Twoje dziecko nie ma ochoty na jedzenie? Zamiast tradycyjnego obiadu zaproponuj mu coś lekkiego, ale wartościowego. Co jednak zrobić, jeśli dziecko twierdzi, że wcale nie jest głodne? Czy latem można mu pozwolić na jedzenie tylko lodów, owoców, jogurcików, picie soku? Każda rozsądna mama wie, że nie.

Zapotrzebowanie kaloryczne Twojego maluszka nie zmniejsza się. Upały nie sprawiają, że może nic nie jeść. Dziecko przecież rośnie, niezbędny jest mu więc codzienny zastrzyk energii, odpowiednia porcja węglowodanów, białek, tłuszczów.
Zadbaj, by dziecko, siadając do obiadu, nie było zmęczone. Zaplanuj nieco wcześniejszy powrót ze spaceru. Jeśli malec sypia jeszcze w dzień, podaj mu zupkę przed snem, a drugie danie – po obudzeniu. Na pewno będzie miał wtedy lepszy apetyt!


Potrzebne minerały
Zwiększa się teraz zapotrzebowanie na składniki mineralne – ich znaczne ilości maluch traci bowiem wraz z potem. Dlatego letnia dieta powinna być nawet bogatsza w składniki mineralne i witaminy niż w innych porach roku.
Koniecznie więc zadbaj o to, by dziecko sięgało nie tylko po typowe owoce lata, jak truskawki, poziomki, czereśnie, wiśnie, agrest, ale też po warzywa. Na pewno łatwo namówisz malca na kanapeczkę z soczystym ogórkiem, pomidorkiem, rzodkiewką czy sałatą. By dania były bogatsze w witaminki, dodawaj do nich posiekany koperek, pietruszkę, czy nawet lekko szczypiący w język szczypiorek. Dodają smaku i aromatu.

Pamiętaj o mięsku
Najtrudniej teraz przekonać malca do posiłków mięsnych czy rybnych. Niestety dieta wegetariańska, czyli bezmięsna, szczególnie pozbawiona dodatkowo ryb i jajek, zdecydowanie nie jest wskazana dla dzieci. Nie oznacza to oczywiście, że maluszek każdego dnia musi zjeść na obiad pulpeta czy kotlecika. Ważne jest jednak, by codziennie na jego talerzyku znalazła się co najmniej jedna porcja produktów wysokobiałkowych, czyli nabiału, jajek, ryb lub mięsa.

Trzeba zachęcić
Dobrze jest, gdy maluszek spożywa posiłki wspólnie z rodzicami. Jeśli oni jedzą, on również chętniej próbuje potraw. Dania powinny być atrakcyjnie podane. Warto wykorzystać do ich wzbogacenia warzywa i owoce – można je dodawać do dań mięsnych i rybnych.
Gdy na talerzu będzie kolorowo, malec na pewno chętniej sięgnie po obiad.
A jeśli domaga się tylko truskawek czy lodów, nie musisz ich odmawiać. Ale koniecznie po obiedzie!

Przepis na letni obiadek
Cielęcina z ryżem i winogronami

Składniki:
- l20 dag cielęciny
- l20 dag bezpestkowych winogron
- cebulka
- l5 łyżek gęstej śmietany
- pół szklanki bulionu warzywnego
- pół szklanki ugotowanego ryżu

Przygotowanie:
Cielęcinę umyj, osusz, pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulkę, zeszklij. Następnie wsyp umyte winogrona, podlej bulionem i duś pod przykryciem około 30 minut. Dodaj śmietanę i gotowany ryż, wymieszaj, mocno podgrzej, dopraw do smaku.

Katarzyna Pinkosz
konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk