Nie martw się, jeśli dziecku na początku mieszanka nie smakuje. W końcu ją polubi, musi się tylko przyzwyczaić. Pamiętaj jednak, że przy karmieniu butelką ważne są też akcesoria i to, w jaki sposób będziesz smyka karmić.
Akcesoria
Dwie–trzy butelki do karmienia. To minimum. Możesz wybrać szklane, jednak praktyczniejsze będą plastikowe, bo są lekkie i się nie stłuczą. Ich minusem jest tylko to, że dość szybko się niszczą i zabarwiają pod wpływem mleka, herbatki lub soku. Dlatego musisz je dokładnie myć (przyda się szczoteczka do mycia butelek) i po kilku tygodniach wyrzucić. Przed zakupem sprawdź ich jakość, lekko naciskając – nie powinny się uginać.
Dwa–trzy smoczki. Na zmianę. Możesz wybrać kauczukowe, czyli lateksowe (brązowe), lub silikonowe (przezroczyste). Kauczukowe są miękkie, ale przez to mniej trwałe, i nie nadają się dla dzieci uczulonych na lateks. Silikonowe są twardsze i dzięki temu trwalsze. Poleca się je zwłaszcza wówczas, jeśli podajesz dziecku butelkę i jednocześnie nadal karmisz piersią, bo malec musi więcej pracy włożyć w ssanie. Smoczek dobierz do wieku dziecka. Dla najmłodszych przeznaczone są te z małą dziurką o tzw. wolnym przepływie (mini, wolny, 1).
Inne akcesoria. Na pewno warto kupić podgrzewacz. Bo wiele razy zdarzy się, że przygotujesz mleko, a malec nie będzie chciał go wypić. Możesz wtedy wstawić butelkę do lodówki, a gdy dziecko zgłodnieje – do podgrzewacza.
Karm na żądanie
Jedne maluchy wolą małe porcje, za to częściej, inne lubią porządniej zjeść i potem zrobić sobie większą przerwę. Karm więc "na żądanie": gdy dziecko jest głodne. Początkowo może ci być trudno ocenić, czy maleństwo ma ochotę na mleko, czy też płacze z innego powodu. Szybko jednak nauczysz się rozpoznawać jego głód. Jak? Tego się nie da opisać. Ale daj sobie kilka dni, to się zadzieje samo.
Z regułami
Przeczytaj wszystko, co jest napisane na opakowaniu mleka. Potem zagotuj wodę (najlepiej niskozmineralizowaną, niegazowaną) i wystudź do temperatury około 40° C. Butelkę i smoczek umyj i sparz wrzątkiem. Wlej do butelki wodę – tyle, ile producent zaleca na opakowaniu mleka, zgodnie z wiekiem dziecka. Następnie wsyp proszek (używając miarki dołączonej do opakowania). Zamkniętą butelką potrząsaj aż do rozpuszczenia proszku. Przed podaniem dziecku wylej kilka kropli mleka na przegub swojej dłoni. Powinny być ciepłe, ale nie parzyć. Jeśli dziecko wszystkiego nie wypije, resztki wylej (nie przechowuj, bo dostała się do nich ślina będąca pożywką dla bakterii).