1. Rozszerzanie diety powinno rozpocząć się dokładnie po 6. miesiącu życia
MIT. W rzeczywistości rozszerzanie jadłospisu powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[1]. Wprowadzanie nowych pokarmów powinno być rozpoczęte wówczas, kiedy dziecko wykazuje umiejętności rozwojowe, potrzebne do ich spożywania, stąd rozbieżności czasowe, zależne od cech i indywidualnego rozwoju niemowląt, nie ma więc ściśle określonego czasu – wymagana jest obserwacja i znajomość dziecka[2]. Niemowlę jednocześnie nadal potrzebuje mleka mamy (lub mleka modyfikowanego, jeśli nie może być karmione piersią) jako głównego źródła pożywienia. Warto pamiętać, że zbyt wczesne wprowadzenie pokarmów uzupełniających oraz ich zbyt duża ilość może sprawić, że dziecko będzie przyjmować mniej mleka mamy, co może prowadzić do zmniejszenia jego wytwarzania. W rezultacie maluch może nie otrzymywać odpowiedniej ilości niezbędnych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju.
2. Rozszerzanie diety powinno zaczynać się od kaszek ryżowych, bo są najbezpieczniejsze
MIT. Kaszki ryżowe są często uważane za idealny pierwszy pokarm stały, jednak zaleca się, aby jako pierwsze w jadłospisie maluszka pojawiły się warzywa (najlepiej zielone), np. w postaci przecieru lub musu. Dzięki temu maluch pozna je już od samego początku odkrywania smaków, co zwiększy szansę na ich polubienie. Wprowadzanie warzyw od samego początku może pomóc w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych. Ważne jest, aby wprowadzać nowe pokarmy stopniowo, obserwując reakcje dziecka.
3. Słodkie owoce to najlepszy sposób na zachęcenie dziecka do jedzenia
MIT. Chociaż owoce są wartościowe, warto najpierw wprowadzać warzywa, które mają mniej słodki smak. Po około 2 tygodniach możesz zaproponować maluchowi owoce, kontynuując przy tym podawanie warzyw. Dzieci posiadają naturalną preferencję do smaku słodkiego, dlatego wczesne wprowadzenie warzyw może pomóc w zaakceptowaniu szerszej gamy produktów spożywczych w przyszłości.
4. Jeśli niemowlę odrzuca nowy pokarm, nie jest gotowe na rozszerzanie diety
MIT. To, że dziecko początkowo odrzuca nowy smak, nie oznacza, że nie jest gotowe na rozszerzanie diety. Niemowlęta mogą potrzebować nawet kilkunastu prób, zanim zaakceptują nowy smak. Ważne jest, aby być cierpliwym i nie zniechęcać się, kontynuując wprowadzanie różnych pokarmów.
5. Dziecko powinno jeść tylko rozdrobnione jedzenie przez cały pierwszy rok życia
MIT. Choć pokarmy w formie musu lub przecieru są ważnym etapem w rozszerzaniu diety, nie należy zbyt długo ograniczać się tylko do nich. Rodzaj pokarmów powinien być dostosowany do możliwości rozwojowych dziecka, a z czasem wspierać rozwój umiejętności gryzienia i żucia. W miarę jak dziecko rośnie, powinno ono stopniowo zjadać pokarmy o bardziej zróżnicowanej teksturze, np. w postaci zupek i obiadków z grudkami, a później z coraz większymi miękkimi kawałkami.
6. Każdy produkt z kolorową etykietą i uroczym obrazkiem jest odpowiedni dla niemowląt
MIT. To nie opakowanie, ale to, że produkt należy do kategorii żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz ma precyzyjne wskazanie wieku na etykiecie (a tym samym podlega rygorystycznym normom jakości) oznacza, że produkt został stworzony z myślą o tej grupie konsumentów. Żywność przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci musi spełniać restrykcyjne normy jakości określone przez prawo krajowe i Unii Europejskiej, a receptury takich produktów są opracowywane przez ekspertów w zakresie żywienia. Na ich etykietach znajduje się wskazanie wieku, np. po 6. czy po 8. miesiącu życia, co jest gwarancją dopasowania zarówno składu, jak i konsystencji do potrzeb dziecka na określonym etapie rozwoju.
Przykładem produktów stworzonych specjalnie dla najmłodszych są obiadki BoboVita. To jakość potwierdzona na 100% – zawarte w nich składniki przechodzą nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa. Znajdujące się w nich warzywa spełniają 5000 razy bardziej restrykcyjne normy jakości w porównaniu do warzyw ogólnego przeznaczenia*. Ponadto obiadki są ze składnikami w 100% naturalnego pochodzenia i zgodnie z przepisami prawa dla żywności dla niemowląt i małych dzieci nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. To również 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków, które pochodzi wyłącznie od sprawdzonych dostawców** oraz 100% dziko żyjących ryb ze zrównoważonych połowów***. Co więcej, wybrane obiadki (zgodnie z informacją na etykiecie) zawierają kwas ALA niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu i tkanek nerwowych. |
Dołącz do klubu BoboVita!
Jeśli poszukujesz więcej informacji na temat rozszerzania diety niemowlęcia, zarejestruj się do klubu BoboVita i otrzymaj m.in. „Poradnik rozszerzania diety niemowlęcia”. To kompendium wiedzy, które zawiera najważniejsze wskazówki dotyczące wprowadzania nowych pokarmów – w oparciu o aktualną i rzetelną wiedzę specjalistów w dziedzinie żywienia niemowląt i małych dzieci.
*Dotyczy norm dla pestycydów w warzywach.
**Zgodnie z limitami i zakazami określonymi prawem.
***W produktach BoboVita nie używamy ryb hodowlanych. Ryby są poławiane zgodnie z zasadami zrównoważonego rybołówstwa i pochodzą z certyfikowanych połowów.
Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.
[1] Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria 2021, T. 18.
[2] Tamże.
Materiał promocyjny marki BoboVita