– Jogurt jest znakomity dla zdrowia. Badania wykazały, że pomaga przy dolegliwościach gastryczno-jelitowych, poprawia przyswajalność wapnia i fosforu, zwiększa apetyt, ułatwia trawienie i regeneruje florę jelit.
– Jogurt można spożywać nie tylko w formie naturalnej czy z owocami, ale także jako przyprawę do rozmaitych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. Nie wolno go jednak podgrzewać powyżej 40°C, bo traci swe właściwości.
– Jajko zawiera witaminy A, B, D i lecytynę, która polepsza pamięć i zdolność koncentracji. Jest także źródłem fosforu, żelaza, potasu, miedzi i innych minerałów. Jedno jajko dostarcza 90 kalorii. Chętnie zjadamy je na śniadanie.
– Morele, podobnie jak większość owoców, są bogate w witaminy, zwłaszcza beta-karoten (prowitamina A), który chroni skórę i błony śluzowe. Zawierają także potas, magnez i inne minerały.
– Zimą kupujemy suszone morele. Ich skórka powinna być jędrna i różowawa, bez plamek i odgnieceń. Przechowujemy je na dole lodówki nie dłużej jednak niż tydzień.
– Brzoskwinia jest bogata w cukry i sole mineralne, zwłaszcza potas. 100 gramów tego owocu dostarcza 36 kalorii. Ma właściwości przeczyszczające i odkażające. Zimą do przygotowania smacznego deseru możemy wykorzystać brzoskwinie z puszki.
Wypróbuj przepisy:
1. Ciasto morelowo-jogurtowe
– 1/2 kg moreli,
– 1 jogurt o smaku cytrynowym,
– 2 miarki (pojemnik po jogurcie) cukru,
– 3 miarki (pojemnik po jogurcie) mąki,
– 3 jajka,
– 1 opakowanie drożdży w proszku.
Pokrój drobno morele. Zachowaj 4 lub 5 całych owoców. Ubij jajka z cukrem, dodaj olej, jogurt, mąkę i drożdże. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone morele, wlej ciasto do posmarowanej masłem formy biszkoptowej, wstaw na 45 minut do gorącego piekarnika. Przekrój na połówki odłożone morele, udekoruj nimi ciasto, posyp cukrem i wstaw na 10 minut do piekarnika.
Nasz sposób:
Dla urozmaicenia zastąp morele jabłkami lub innymi słodkimi owocami, na przykład bananami. Palce lizać.
2. Budyń jogurtowy z sosem brzoskwiniowym
– 4 jogurty naturalne,
– 100 g cukru,
– 3 jaja.
Sos:
– 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
– 1 brzoskwinia w cukrze,
– 100 ml (1/2 szklanki) soku cytrynowego.
Wymieszaj jogurt z cukrem i żółtkami jaj na jednolity krem. Dodawaj stopniowo ubite na pianę białka. W dużej formie budyniowej (albo w małych foremkach) podgrzej cukier na karmel i wlej przygotowaną masę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj na parze, czyli w kąpieli wodnej. Masa uzyska konsystencję budyniową po około 45 minutach. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Kiedy ostygnie, wstaw do lodówki. Podgrzej dżem brzoskwiniowy z sokiem pomarańczowym. Kiedy rozpuści się, dodaj drobno pokrojoną brzoskwinię w cukrze. Polej zimny budyń ciepłym sosem brzoskwiniowym.
Nasz sposób:
Zamiast brzoskwini użyj konfitury truskawkowej lub mrożonych truskawek z dodatkiem cukru.