Szkoła gotowania dla dzieci

mama z dzieckiem fot. Panthermedia
Chcesz, aby twoje dziecko zdrowo się odżywiało? Zacznij zwracać uwagę na to, w jaki sposób przyrządzasz dania!
/ 30.04.2012 14:22
mama z dzieckiem fot. Panthermedia

Grillowanie

Potrawy grillowane nadają się dla dzieci od trzeciego roku życia. O ich popularności decyduje nie tylko to, że przyrządzone w ten sposób mięso jest smaczne, kruche i soczyste, a jarzyny (np. papryka, cukinia, pomidory) lepsze niż gotowane. Równie ważne jest wspólne biesiadowanie. Przestrzegaj jednak pewnych zasad: koniecznie używaj tacki, na którą będzie skapywał tłuszcz (dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy) i nie przypiekaj za bardzo mięsa. Zawsze też przed podaniem malcowi sprawdzaj, czy się upiekło!
Nasza rada: możesz grillować także ryby i lubiane przez maluchy kotlety mielone (zawiń je w folię aluminiową).

Smażenie

Do smażenia mięsa, ryb, omletów czy naleśników dla dziecka najlepiej używaj oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Unikaj smażenia na maśle, ponieważ za szybko się przypala. Dla polepszenia smaku możesz na końcu smażenia położyć na kotlecie kawałeczek masła. Mięso smaż kilka minut z każdej strony: kotlety schabowe po 7-8 minut, mielone wieprzowe 5-8 minut, sznycle cielęce zaś około 6 minut. Aby mięso nie puściło soku, najpierw rozgrzej olej, a potem smaż je bez przykrycia – przykryj dopiero pod sam koniec.
Nasza rada: nigdy nie używaj po raz drugi oleju, na którym już coś smażyłaś. Jeśli olej zacznie dymić, wylej go i przed ponownym smażeniem umyj
patelnię.

Duszenie

Mięso uduszone to tyle co przygotowane w zdrowszy sposób niż usmażone. Najpierw co prawda obsmaża się je na patelni, ale tylko chwilę, żeby potem gotować w przykrytym naczyniu w niewielkiej ilości wody. Staje się wtedy miękkie, nie wysusza się, a sos robi się bardziej zawiesisty. Uzupełniaj podczas duszenia wodę, by mięso się nie przypaliło!
Nasza rada: duszenie ułatwia patelnia (z pokrywką i odłączaną rączką), którą można wstawić do piekarnika i tam dalej dusić potrawę (po prostu ciepło rozchodzi się wówczas bardziej równomiernie).

Redakcja poleca

REKLAMA