Jak wspomagać odporność dziecka dietą?
Minimum trzy razy dziennie serwuj dziecku warzywa
Brokuły, marchew, pomidory, fasola, kalafior i natka pietruszki zawierają m.in. witaminę C, która zapewnia prawidłowy przebieg procesu pochłaniania drobnoustrojów, witaminę E zwiększającą aktywność układu immunologicznego i kwas foliowy wspomagający tworzenie białych krwinek.Stosuj zdrowe dodatki
Do surówek dolewaj oliwy lub dobrej jakości oleju rzepakowego. Tłuszcze te zawierają kwasy omega-3, a także ułatwiają przyswojenie witamin A, D, E i K. Dorzucaj też posiekaną cebulkę i czosnek. Cebula zawiera kwercetynę, która zapobiega przeziębieniom, a czosnek zwalcza mikroby.Warzywa podawaj na surowo albo gotowane na parze
Wówczas tracą o wiele mniej wartości odżywczych, niż podczas duszenia czy smażenia.Do diety włącz owoce
Najlepiej zawierające dużo witaminy C pomarańcze, czarne porzeczki i cytryny oraz przeciwwirusowe owoce czarnego bzu.Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj:
Co zrobić, by przedszkolak nie chorował?
Jak znaleźć dobrego homeopatę dla dziecka?