Oto nasze propozycje pysznych i skutecznych koktajli, które zwiększa odporność nie tylko u maluchów!
1. Pomidory
Nawet w pełni sezonu koktajl pomidorowy lepiej zrobić z pozbawionego konserwantów gotowego soku niż ze świeżych owoców (w znaczeniu botanicznym pomidory nie są wcale warzywami!). Zawiera on bowiem więcej przeciwnowotworowego i wzmacniającego kości likopenu, witaminy C, K i E oraz potasu. Zmiksuj sok z dwoma kawałkami selera naciowego, dodaj szczyptę soli i białego pieprzu.
2. Porzeczki i mięta
Zmiksuj po trzy łyżki czarnych, czerwonych i białych porzeczek (jeśli używasz mrożonki, weź tylko czarne). Dodaj 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego, trzy listki mięty i trzy łyżki miodu. Porzeczki zawierają dużo wit. C oraz ułatwiającą jej wchłanianie rutynę. Hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie. Zmiksowane są doskonałym źródłem błonnika wspomagającego trawienie.
3. Marchew i jabłko
Wrzuć do sokowirówki dwie umyte i obrane marchewki, średniej wielkości jabłko i pomarańczę. Najcenniejszym składnikiem marchwi jest działający antybakteryjnie i antywirusowo beta-karoten. Jabłka i pomarańcze zawierają dużo witamin (głównie witaminy C), a zrobiony z nich gęsty sok jest dobrym źródłem błonnika.
4. Zielona pietruszka
Kilka gałązek zielonej pietruszki zmiksuj ze szklanką maślanki, szczyptą soli morskiej i odrobiną białego pieprzu. Pietruszka zawiera dużo witaminy C, witaminy z grupy B, beta-karoten i kwas foliowy oraz wapń, magnez, potas i żelazo. Wspomaga wchłanianie składników odżywczych zawartych w innych pokarmach (dlatego koktajl warto podać malcowi po obiedzie), łagodzi stany zapalne. Wzmacnia odporność i oczyszcza organizm. Szklankę możesz udekorować plasterkiem ogórka.