Propozycja nr 1 - Grzybki z jajek przepiórczych
Składniki na 4 porcje:- 1 opakowanie jaj przepiórczych
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 wafli ryżowych z solą morską
- 200 g twarożku śmietankowego
- 1 opakowanie kiełków brokułu
- 200 g liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- Twarożek (oprócz 1 łyżki) zmiksuj ze szpinakiem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Jajka ugotuj na twardo (3 min), obierz i odetnij czubek. Pomidorki przekrój na połówki.
- Wafle posmaruj twarożkiem, na nim połóż kępki z kiełków. Na każdej kępce postaw jajko odciętym czubkiem do góry i połóż na nim połówkę pomidorka. Kropki na pomidorkach zrób z pozostawionego twarożku.
Podpowiedź: Kropki na pomidorkach można też zrobić z gęstego majonezu.
Propozycja nr 2 - Muffinki czekoladowe z lukrem
Składniki na 12 sztuk:Na ciasto
- 25 dag mąki
- 5 dag ciemnego kakao
- 20 dag cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag czekolady deserowej
- 25 dag cukru pudru
- 2 łyżki zielonego barwnika spożywczego
- 1 łyżka soku z cytryny
- kamyczki, żelki, drażetki
- Jajka ubij (lub zmiksuj) z cukrem. Następnie wlej maślankę i energicznie wymieszaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce mąkę z kakao. Na koniec wymieszaj masę z roztopioną i ostudzoną czekoladą.
- Zagłębienia na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Do każdej nakładaj łyżką ciasto do 2/3 wysokości. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piecz około 30 minut. Po wyjęciu ostudź.
- Przyrządź kolorowy lukier. Cukier puder dokładnie utrzyj z dodatkiem kilku łyżek wrzątku i sokiem z cytryny na gęsty i gładki lukier. Do lukru dodaj barwnik spożywczy.
- Ostudzone babeczki udekoruj ciepłym lukrem. Odstaw, żeby lukier zastygł. Udekoruj żelkami i drażetkami.
Podpowiedź: Możesz zrobić różowy lukier, dodając do cukru pudru trochę soku wiśniowego.
Propozycja nr 3 - Banan w naleśniku z płatkami owsianymi
Składniki na 4 porcje:Na ciasto naleśnikowe
- 100 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2–3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 jajko
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 4 łyżki nutelli
- 4 banany (najlepiej długie i proste)
- Wymieszaj (najlepiej mikserem) mąkę z mlekiem. Dodaj jajko, cukier, olej i szczyptę soli. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Do przygotowanego ciasta naleśnikowego dodaj płatki owsiane i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Usmaż naleśniki na złoto (około 1 minuty z każdej strony).
- Jeszcze ciepłe naleśniki smaruj nutellą. Na niej połóż banan i ciasno zwiń w roladkę. Podawaj na ciepło.
Podpowiedź: Naleśniki można polać ciepłym kremem czekoladowym i podać z kulką lodów śmietankowych.
Propozycja nr 4 - Czekoladowe naleśniki
Składniki na 4 porcje:Na ciasto
- 400 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka kakao
- 4 łyżki zarodków pszennych
- 2 łyżeczki cukru n 2 łyżki oleju
- sól
- olej do smażenia
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru n 4 kostki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki konfitury z malin
- listki melisy
- Składniki na naleśniki wymieszaj, tak aby nie było grudek. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju, usmaż naleśniki z obu stron (około 1 min z każdej). Odstaw do ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Wymieszaj ze startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą.
- Naleśniki pokrój na trójkąty. Każdy z nich posmaruj kremem i przykryj następnym trójkątem. Czynności powtarzaj, aż powstanie wieża z 8 trójkątów. Na wierzchu ostatniego zamiast kremu połóż konfiturę i listek melisy.
Podpowiedź: Jeśli dodajesz olej do ciasta, po usmażeniu pierwszego naleśnika nie trzeba będzie dolewać go na patelnię.
Propozycja nr 5 - Bałwanki z kaszy jaglanej
Składniki na 6 porcji:- 100 g kaszy jaglanej
- po 50 g rodzynek, płatków migdałowych, drobno posiekanych orzechów włoskich oraz pokrojonych w paseczki suszonych moreli i suszonych śliwek
- 2 figi n łyżka miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pół szklanki soku jabłkowego
- sól
- wiórki kokosowe
- amarantus ekspandowany
- suszone śliwki
- Kaszę przepłucz wrzątkiem i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodaj bakalie i gotuj na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlej sok jabłkowy i gotuj, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstaw do ostygnięcia.
- Dodaj miód i sól do smaku. Z ostygłej masy formuj kulki i obtaczaj w wiórkach i amarantusie. Bałwanki ułóż z 3 kulek.
Podpowiedź: Miotłę można zrobić z suszonej śliwki pociętej nożyczkami, nadzianej na wykałaczkę.
Propozycja nr 6 - Placuszki z truskawkami
Składniki na 4 porcje:- 100 g mąki pszennej
- 15 g zarodków pszennych
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
- syrop klonowy
- szczypta soli
- Rozpuść 2 łyżki masła w rondelku z grubym dnem. Jajko ubij mikserem, dodaj mąkę, zarodki, mleko, rozpuszczone masło, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Na małej patelni rozgrzej pozostałe masło. Usmaż niewielkie placuszki na złoty kolor z obu stron.
- Truskawki umyj i osusz. Pokrój w plasterki. Ułóż wieże z placuszków i truskawek. Górę polej syropem klonowym.
Podpowiedź: Placuszki możesz też posmarować serkiem mascarpone lub serkiem waniliowym.
Propozycja nr 7 - Wesołe hamburgery
Składniki na 4 sztuki:- 50 dag mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- 1 szalotka
- 2–3 pieczarki
- czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- pół szklanki rosołu (może być z kostki)
- 2–3 łyżki mąki
- 5–6 łyżek tartej bułki
- łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 4 bułki
- 2 pomidory
- pół pęczka szczypiorku
- 1 ogórek
- 4 pomidorki koktajlowe
- Kajzerkę namocz w rosole. Obraną szalotkę i oczyszczone pieczarki drobno posiekaj, podsmaż na łyżce masła.
- Mięso włóż do miski. Dodaj jajko, odciśniętą bułkę, podsmażoną szalotkę z pieczarkami i posiekany koperek. Dopraw sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. Masę starannie wymieszaj.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 płaskie kotlety. Oprósz je mąką i obtocz w tartej bułce. Usmaż na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Przykryj i dosmaż (około 5 minut) na małym ogniu, aby doszły w środku.
- Bułki przekrój, włóż na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. Po wyjęciu, włóż do środka plasterki pomidora, ogórka i kotlety. Udekoruj szczypiorem i pomidorkami.
Podpowiedź: Klasyczne kotleciki do hamburgerów przygotowuje się z wysokiej jakości mięsa wołowego.
Propozycja nr 8 - Pizza z zarodkami pszennymi
Składniki na 4 sztuki:Na ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml letniej wody
- 40 g oleju
- 50 g zarodków pszennych
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 40 g oliwy
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów pelati
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- bazylia świeża lub suszona
- opakowanie mozarelli
- czarne oliwki
- kolorowe papryki
- żółty tarty ser
- parówka
- W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmaż. Dodaj pomidory z puszki i duś, aż się rozpadną i powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i odrobiną cukru.
- Wyrób ciasto. Podziel na części i każdą rozwałkuj w kształcie koła. Połóż na blasze posmarowanej olejem. Nałóż sos i składniki wedle uznania. Udekoruj parówką, serem, papryką i oliwkami. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Podpowiedź: Doskonała propozycja na podwieczorek lub wczesną kolację.
Propozycja nr 9 - Sznycelki z serowym żaglem
Składniki na 4 porcje:- 40 dag filetów z piersi kurczaka lub indyka
- 2 jajka
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4–5 łyżek płatków migdałowych
- 4–5 łyżek płatków kukurydzianych
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do dekoracji
- 4–5 plasterków żółtego sera
- kawałki kolorowej papryki
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na kawałki wielkości jednego kęsa. Włóż do miski i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj i odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
- Płatki kukurydziane wsyp do dużej torebki, rozgnieć wałkiem na drobne okruszki, wysyp na talerz. Na drugi talerz wsyp płatki migdałowe, a na trzeci posiekany koperek. Do miseczki wbij umyte jajka, dokładnie roztrzep je widelcem. Wymieszaj ze szczyptą soli oraz pieprzu.
- Kawałki kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, następnie obtaczaj w przygotowanych panierkach z płatków kukurydzianych, migdałowych i koperku. Sznycelki usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Przed podaniem kotleciki udekoruj żagielkami z żółtego sera i rybkami wyciętymi z kolorowej papryki.
Podpowiedź: Możesz podać z ziemniakami purée uformowanymi w morskie fale.
Propozycja nr 10 - Bułeczki drożdżowe
Składniki na 4 porcje:- 250 ml letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 370 g mąki pszennej
- 150 g płatków owsianych górskich
- 40 g oleju
- łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę. Zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Z ciasta formuj dowolnych kształtów zwierzątka i układaj na blaszce wysmarowanej olejem. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 50 st. na 15 min. Zostaw uchylone drzwiczki. Potem zamknij piekarnik, podnieś temperaturę do 200 st. i piecz 15-20 minut, aż zaczną się rumienić.
Podpowiedź: Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki można posypać ziarnem sezamowym lub makiem.