Twoje dziecko uwielbia pączki? Spraw mu podwójną radość i pokaż, jak ze zwykłych mini pączków wyczarować zimowe bałwany!
Fot. talentedterracegirls.blogspot.com
Dzieci uwielbiają zabawy kulinarne, a tłusty czwartek to świetna okazja do cukierniczych eksperymentów. Bałwany z pewnością spodobają się wszystkim kreatywnym „pączkożercom”. Zobaczcie, jak łatwo je wykonać.
Aby wykonać pączkowe bałwanki, będą ci potrzebne:
- mini pączki bez nadzienia (przepis poniżej);
- patyczki do szaszłyków;
- lukier;
- do ozdoby: paluszki, krem czekoladowy typu Nutella, posypka cukiernicza do ciast, kolorowe groszki typu M&M's, długie żelki.
Choć pączki nie należą do najzdrowszych przysmaków, można spróbować przemycić w nich wartościowe składniki. Co powiecie na mini pączki z serkiem homogenizowanym? Wykonuje się je bardzo szybko, mają mniej kalorii niż tradycyjne pączki drożdżowe, a do tego są przepyszne!
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego, np. 2 serki Danio;
- 3 jajka;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- olej do głębokiego smażenia (najlepiej rzepakowy);
- cukier puder lub lukier.
Wykonanie:
Serek homogenizowany wymieszaj z jajkami, dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj widelcem. Olej rozgrzej do temperatury ok. 175ºC i nakładaj małe porcje ciasta łyżką (pięknie urosną). Aby ciasto nie kleiło się do łyżki, można maczać ją w zimnym oleju. Usmażone pączki odłóż na papierowy ręcznik do odsączenia. Aby pączki były białe (jak bałwany), nałóż na nie dwie warstwy lukru lub dwukrotnie osyp cukrem pudrem. Z tego przepisu wyjdzie jedna czubata miska mini pączków.
Ciekawy przepis znajdziesz też tutaj: Pyszne pączki z ziemniaków - zrób to sama!
A teraz działa już dziecko! Aby powstały bałwany:
1. Nabijaj mini pączki na patyk do szaszłyków;
2. Jeśli jest zbyt długi, ułam wystającą część;
3. Bałwanki ozdób w dowolny sposób. Za klej posłuży ci rozrobiony lukier instant, który kupisz w każdym sklepie spożywczym. Guziki zrobisz z groszków, nos i szalik z kawałka z długiego czerwonego żelka, oczy i buzię z kremu czekoladowego (nakładaj go odciętym kawałkiem patyka);
4. Smacznego!
Fot. talentedterracegirls.blogspot.com, thesisterscafe.com, cfabbridesigns.com
Zobacz też: Pączki, faworki, oponki... czyli karnawałowe słodkości