Czy to nie dziwne, że marnujemy aż 1/3 produkowanej na świecie żywności? Jak wyliczyła Organizacja Narodów Zjednoczonych, mniej więcej połowa jedzenia ląduje w śmietniku jeszcze zanim trafi do naszych domów (np. niszczy się na etapie produkcji). Drugą połowę wyrzucamy my sami, a to oznacza, że pakujemy do kubłów to, na co wydaliśmy pieniądze, na które musieliśmy wcześniej ciężko zapracować.
Dlaczego to robimy? Wyrzucamy jedzenie głównie dlatego, że robimy zakupy bez planu, źle je przechowujemy i nakładamy na talerz tak dużo, że potem zwyczajnie nie jesteśmy w stanie tego zjeść. W święta marnujemy jeszcze więcej niż zwykle, bo robimy większe zakupy.
Jeśli chcesz przestać marnować jedzenie, nie odkładaj tego „na kiedyś”. Zacznij już teraz – „zagospodaruj” to, co zostało po świętach. Szybko przekonasz się, że dzięki takiemu podejściu oszczędzasz nie tylko pieniądze, ale i czas.
Wyrobienie nowych nawyków jest prostsze, niż na ogół sądzimy. Czasem wystarczy po prostu policzyć: z raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że marnując pieczywo, owoce, warzywa czy mięso, wyrzucamy w błoto ok. 3 tys. rocznie!
Warto także uświadomić sobie, że marnowanie jedzenia to nie tylko problem finansowy, ale także niepotrzebna emisja gazów cieplarnianych związana z jego produkcją i dystrybucją.
Co możesz zrobić z żywnością, która została po świętach? Masz kilka opcji:
Włóż do zamrażalnika
Do mrożenia nadaje się niemal wszystko, co zostało po wigilijnej kolacji i posiłkach serwowanych w pierwszy i drugi dzień świąt: pierogi, uszka barszcz, grzybowa, kluski z makiem, ryby (te, które nie były wcześniej mrożone), mięso, wędliny, pasztety, a nawet ciasta (np. makowiec i piernik) czy pokrojone owoce. Wystarczy przełożyć potrawy do plastikowych woreczków, specjalnych torebek do mrożenia albo plastikowych pojemników, ciasno ułożyć w zamrażalniku i gotowe. Zamrożone w ten sposób jedzenie możesz przechowywać do 3 miesięcy i sięgnąć po świąteczne smakołyki, kiedy tylko przyjdzie ci na to ochota. Albo gdy po prostu nie będzie ci się chciało gotować.
Wekuj
Po świętach został ci bigos, a nie masz już miejsca w zamrażalniku? Włóż go do słoika i całość zagotuj - dzięki temu będzie pyszny i gotowy do jedzenia przez 4 tygodnie.
Wekować możesz także smażone ryby. Sposób pierwszy: kawałki ryb ułóż w słoikach i zalej marynatą octową. Sposób drugi: zmiel je, dodaj jajko i bułkę, a potem zrób z tej masy niewielkie pulpeciki i zalej marynatą.
Wykorzystaj do zrobienia innych potraw
Z tego, co zostało po świętach, np. z pieczonego mięsa, wędlin, gotowanych ziemniaków, pieczywa czy warzyw możesz zrobić najrozmaitsze potrawy, np. wytrawną tartę (albo nawet kilka tart o różnych smakach), najrozmaitsze zapiekanki, pasztet (także warzywny) albo zupę. Została ci kapusta z wigilijnej kolacji? Dodaj do niej skrawki wędlin i mięsa, a bigos będzie lepszy niż kiedykolwiek! Z czerstwego pieczywa możesz zrobić np. bułkę tartą, grzanki, zapiekankę czy śląską zupę chlebową (wodziankę), a z ugotowanych ziemniaków kluski śląskie albo gnocchi.
A co można zrobić z ciast i ciastek? Na przykład bajaderki, czyli pyszne kulki oprószone wiórkami kokosowymi, kakaowym proszkiem, posiekanymi orzechami lub kolorową posypką.
Więcej pomysłów na wykorzystanie jedzenia, które zostało po świętach (i nie tylko!) znajdziesz w programie mądrzeJEMY, którego uczestnicy próbują zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe pod czujnym okiem Katarzyny Bosackiej. Program można oglądać w każdą sobotę o 17:25 w TVN oraz w każdą niedzielę o 18:05 w TTV.
Partnerem programu jest sieć sklepów Carrefour, która stawia na konkretne działania, zmierzające do tego, byśmy wszyscy jedli lepiej i zdrowiej. W ramach akcji Act For Food proponuje produkty bez niepotrzebnych, budzących kontrowersje dodatków, stale poszerza asortyment produktów BIO i oferuje na nie rabaty. To tylko niewielki wycinek tych działań.
Przeczytaj więcej o produktach, które możesz kupić w Carrefour
Marka robi zresztą o wiele więcej – dla swoich klientów i dla Ziemi. Np. do 2020 wycofała ze sprzedaży jednorazowe plastikowe talerze i sztućce i zastąpiła je ich ekologicznymi odpowiednikami.
Wśród jej „noworocznych postanowień” jest m.in.
● Redukcja masy opakowań produktów marki Carrefour o 5% do 2022 r. (w 2018 r. udało się zredukować prawie 2 tony)
● 100% opakowań produktów marki Carrefour nadających się do recyklingu lub kompostowania do 2025 r.
● Zamiana toreb przy kasach na wielorazowe oraz wytworzone w 100% z recyklingu do 2022 r.
● Recykling i wymiana na wielorazowe materiałów do magazynowania i transportu.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Wejdź na kanał na Youtube Carrefour Polska i zobacz sposoby Katarzyny Bosackiej na nie marnowanie jedzenia!
Artykuł powstał z udziałem marki Carrefour