Reklama

Zupa pomidorowa to danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Dawniej żartowano, że gości w każdym domu co poniedziałek, przygotowywana na pozostałościach niedzielnego rosołu. Oprócz klasycznego przepisu na zupę pomidorową, w ostatnich latach zupa krem z pomidorów również jest często spotykaną wersją. Jak ugotować zupę pomidorową? Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem? Jak zrobić zupę pomidorową z makaronem?

Reklama

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

Składniki na zupę pomidorową z ryżem to:

  • 2 marchewki,
  • skrzydło z indyka,
  • kawałek selera,
  • pietruszka,
  • 3 duże pomidory,
  • cebula,
  • koperek,
  • 10 dag ryżu,
  • łyżka masła,
  • 2 litry wody,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pomidorową z ryżem? Skrzydło z indyka opłucz i oczyść. Zalej skrzydełko wodą i zagotuj. Odszumuj, dodaj sól i pieprz, gotuj przez 20 minut. Wszystkie warzywa oczyść, poobieraj i wypłucz. Pietruszkę, cebulę i seler pokrój w kostkę, a marchew w plasterki. Dodaj warzywa do mięsa, gotuj jeszcze przez 20 minut na wolnym ogniu.

Pomidory umyj i obierz ze skórki. Aby ułatwić sobie obieranie, możesz sparzyć je we wrzątku. Pokrój pomidory na kawałki. Ryż wypłucz, dodaj do zupy wraz z pomidorami. Gotuj na niewielkim ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dopraw zupę pomidorową ponownie. Dodaj masło, zagotuj całość raz jeszcze. Serwuj z posiekanym koperkiem.

Co zrobić z pomidorów? 63 przepisy z pomidorami

Przepis na zupę krem z pomidorów

Oto składniki na zupę krem z pomidorów:

  • 700 ml bulionu,
  • cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pietruszka,
  • 6 dużych pomidorów,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • kilka gałązek świeżej bazylii.

Jak zrobić pomidorową zupę krem? Czosnek i cebulę posiekaj. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój na plasterki i dodaj do cebuli oraz czosnku. Smaż razem przez 5 minut, często mieszając.

Pomidory umyj, usuń szypułki i skórę. Możesz sparzyć je we wrzątku, aby skórka łatwiej odchodziła. Pokrój na kawałki, dodaj do garnka i smaż przez 2 minuty razem z pozostałymi warzywami. Teraz całość zalej gorącym bulionem, zagotuj. Dopraw pomidorową ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą. Gotuj przez 15-20 minut na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Potem zupę zblenduj, dodając do niej też listki świeżej bazylii. Zupę pomidorową serwuj ze śmietaną, grzankami i bazylią.

Poniżej znajdziesz jeszcze 20 innych przepisów na pomidorową. Polecamy np. pomidorową z makaronem, zupę pomidorową na rosole, zupę ze świeżych pomidorów.

Reklama

Sprawdź więcej przepisów na zupy redakcji Polki.pl

Niżej jeszcze 20 przepisów na zupę pomidorową:

Reklama
Reklama
Reklama